Báthory Fest – Șimleu Silvaniei, la cea de-a treia ediție

Festivalului medieval Báthory Fest Șimleu Silvaniei, ce se va desfășura în perioada 14 – 16 septembrie 2018, este un festival care are ca scop promovarea patrimoniului existent în Șimleu Silvaniei, un eveniment la care vor participa, pe lângă șimleuani, autorități locale, județene și invitații lor, trupe de reconstituire istorică din România, Polonia și Ungari. În ediția din acest an, cea de-a treia, va fi dezvelită o placă aniversară care să marcheze 100 de ani de la Marea Unire, dar și evenimente istorice importante din Polonia – 100 de ani de la Independența de stat, Israel – 70 de ani de la înființarea Statului, și Ungaria – 485 de ani de la nașterea lui Stephanus Báthory. La această ediție a festivalului va exista o poveste care va fi narată de Andrei Prina, în limbile română, engleză și maghiară, poveste care va reda ceea ce se va întâmpla în cadrul luptei dintre trupele de reconstituire istorică.

Ediția din acest an debutează vineri, la ora 18, cu Parada mică a costumelor medievale, urmată de ”Oneg Shabbat”, la Sinagoga din oraș, cu participarea delegației de studenți din Petach Tikva, oraș înfrățit cu Șimleu Silvaniei. Sâmbătă, de la ora 10, va avea loc dezvelirea plăcii aniversare care marchează împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, dar și evenimente istorice importante din Polonia – 100 de ani de la Independența de stat, Israel – 70 de ani de la înființarea Statului, și Ungaria – 485 de ani de la nașterea lui Stephanus Báthory. Parada medievală va începe la ora 11.

Spectacolul Asediul cetății  va avea două părți, prima cu începere de la ora 12.30, iar cea de-a doua de la ora 16. Cei prezenți se vor delecta, la lăsarea serii, cu un spectacol intitulat “Tânăr și liber”. De la ora 21 pe scena special amenajată va avea loc un concert de muzică medievală inspirată din folclorul românesc. În ultima zi a festivalului, duminică, va avea loc la ora 9 o recepție oficială în sala mare a Primăriei Șimleu Silvaniei, iar de la ora 10.30 va avea loc, Biserica Romano-Catolică, o slujbă religioasă.
Depunerea de coroane la Bustul lui Stephanus Báthory și închiderea oficială a festivalului vor avea loc cu începere de la ora 12.

One Thought to “Báthory Fest – Șimleu Silvaniei, la cea de-a treia ediție”

  1. Anonim

    Slab rau… Nu inteleg de ce se mai aloca Bani pentru astfel de evenimente. Is bune pt campanie, stim.

Leave a Comment