Asigurări 2019: Ce riscuri acoperă polițele RCA și CASCO și cum se deosebesc

Atât asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), cât și asigurarea CASCO acoperă riscuri la care se expun conducătorii auto și mașinile lor sau ale altora, din cauza lor. Asigurarea RCA este una obligatorie, în timp ce asigurarea CASCO rămâne opțională pentru șoferi. Una acoperă daunele produse altora, cealaltă acoperă daunele produse proprietarului, în condițiile în care a plătit pentru acoperirea anumitor riscuri. Ambele tipuri de asigurări se fac la entitățile autorizate de lege, la prețuri și în condiții diferite, dar niciuna nu ține locul celeilalte asigurări.
Asigurarea RCA este reglementată în Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Această asigurare se referă la un contract încheiat între asigurătorul RCA și asiguratul RCA prin care se despăgubesc anumite daune provocate terțelor persoane, adică nu asiguratului RCA.
Cei care circulă fără un RCA valabil riscă sancțiuni de la polițiștii rutieri, dar nu se poate spune același lucru și despre asigurarea CASCO, care e opțională. Cele două tipuri de asigurare acoperă riscuri diferite și CASCO nu ține loc și de RCA. Prin acesta din urmă se plătesc despăgubiri celor păgubiți de asigurat, în timp ce asigurătorul CASCO îi plătește asiguratului său despăgubiri pentru daunele materiale sau furtul produse la vehiculul asigurat.
De reținut că există o procedură de a recupera banii în urma unei pagube și de la propriul asigurator RCA. Se cheamă decontare directă și o facilitate pe care o poți cumpăra în plus la asigurarea RCA, la costuri suplimentare. Unii o preferă pentru că face recuperarea mai ușoară, atunci când au un accident din cauza altui șofer, nemaifiind necesar să alerge după asiguratorul vinovatului pentru despăgubiri.
În prezent, există mai multe firme la care îți poți face un RCA. Potrivit Legii nr. 132/2017, asigurătorul RCA acordă despăgubiri persoanelor păgubite pentru următoarele daune:
• vătămări corporale sau deces;
• daune materiale, dovedite cu acte;
• costuri privind readucerea mașinii la starea dinaintea evenimentului produs, dovedită cu acte;
• daune aduse în urma nefolosirii mașinii avariate, inclusiv înlocuirea temporară a mașinii, fiind o alegere a persoanei păgubite;
• cheltuieli de judecată făcute de persoana păgubită sau alte cheltuieli alternative;
• cheltuieli legate de transportul mașinii avariate, aparținând persoanei păgubite, transfortul fiind neasigurat de către asigurătorul RCA.
• daune produse de dispozitivele sau instalațiile cu care a fost echipată mașina persoanei păgubite, inclusiv pentru prejudiciul produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii, semiremorcii ori a atașului tractat de vehicul;
• prejudiciul produs din vina asiguratului RCA;
• daune produse prin scurgerea, risipirea ori căderea accidentală a substanțelor, materialelor sau a obiectelor transportate de mașina șoferului vinovat;
• prejudiciile provocate persoanelor păgubite, drept consecință a deschiderii ușilor vehiculului, în timpul mersului sau atunci când vehiculul este oprit ori staționează, de către pasagerii acestuia, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranța deplasării celorlalți • participanți la trafic;
• daune provocate persoanelor păgubite, drept consecință a conducerii mașinii sub influența băuturilor alcoolice sau a stupefiantelor.
În ceea ce privește limita minimă de răspundere acoperită prin RCA, sunt stabilite sumele de 1.220.000 euro pentru daunele materiale și suma de 6.070.000 euro pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial.
Pe de altă părte, asigurarea facultativă CASCO acoperă anumite pagube produse asupra mașinii proprii, cum ar fi furtul, calamitățile (spre exemplu: trăsnet, alunecări de teren, grindină, inundație) sau acțiunile răuvoitoare (vandalism).
Un contract CASCO diferă de la o firmă de asigurări la alta, existând, ca în cazul unor asigurări cum sunt cele facultative de locuință, opțiuni diferite, în funcție de preferințele și buzunarul fiecăruia. Dacă la RCA există un mecanism de stabilire a prețurilor, la CASCO e diferit. Lista cu firmele de asigurări autorizate care fac astfel de asigurări o găsiți aici.
CASCO este o asigurare de bunuri, așadar, o variantă care rămâne, până la urmă, la alegerea proprietarului mașinii. Îl ajută pe acesta să fie despăgubit în cazul în care se produce unul dintre riscurile pentru care s-a asigurat, dar niciodată pe terți.
Potrivit site-ului Autorității de Supraveghere Financiară, societatea de asigurare achită despăgubiri șoferului pentru avariile accidentale (parțiale sau totale) și/sau furtul (parțial sau total) suferite de mașina asigurată și înscrisă în polița de asigurare. În toate cazurile, societatea de asigurare este obligată să plătească prețul daunei, conform contractului, mai puțin franșiza aplicabilă (dacă este cazul) și (posibil) ratele ce au mai rămas de plată la poliță. Franșiza înseamnă o parte din prețul daunei care îi revine proprietarului mașinii să o plătească.
Șoferul păgubit are dreptul să ceară și să primească un set minim de informații cu privire la contractul de asigurare și la societatea respectivă de asigurare, potrivit celor de la Autoritatea de Supraveghere.
În fine, cei care călătoresc în străinătate trebuie să știe că pot folosi Cartea Verde, corespondentul asigurării RCA, pe care îl primesc atunci când își fac RCA-ul. Și CASCO acoperă incidentele produse în străinătate, în țările prevăzute prin asigurare. Ca să evite neplăcerile, șoferii ar trebui să verifice, înainte de a pleca, atât prevederile din Cartea Verde, cât și pe cele de pe asigurarea CASCO, ca să vadă exact dacă nu cumva călătoresc într-o țară exceptată pe asigurare.

Leave a Comment