Află când pică Paștele ortodox și cel catolic, în acest an

În acest an, creștinii vor sărbători Paștele ortodox în data de 28 aprilie, în timp ce catolicii vor celebra Învierea Domnului cu o săptămână mai devreme, în 21 aprilie. Motivul pentru care Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date diferite este strâns legat de calcularea datei la care creștinii din întreaga lume sărbătoresc Paștele și ține de două fenomene naturale – unul cu dată fixă, echinocțiul de primăvară, iar altul cu dată schimbătoare, luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

Decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși este explicat de utilizarea a două calendare diferite. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul georgian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează evenimentul astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi. Românii vor beneficia de mai multe zile libere: în Vinerea Mare, în prima și a doua zi de Paște. Astfel, după ce anul trecut parlamentarii au votat ca și Vinerea Mare să fie liberă pentru români, aceștia se vor putea bucura in acest an de o minivacanță de patru zile.

 

 

Alte articole

3 Thoughts to “Află când pică Paștele ortodox și cel catolic, în acest an”

  1. Anonim

    Echinoctiul de primavara e unul singur, e un fenomen astronomic si momentul lui nu lasa loc de interpretare, orice calendar s-ar folosi! Sunt ortodox, dar la acest capitol catolicii sunt cei care tin sarbatoarea asa cum s-a stabilit la sinodul de la Niceea din anul 325, cu mult inaintea marii schisme din 1054, cand catolicii si ortodocsii s-au separat. In plus, calendarul iulian (stil vechi) ramasese in urma fata de “calendarul astronomic”, care ia in calcul durata exacta a miscarii de revolutie a Pamantului in jurul Soarelui (calendarul gregorian fiind mult mai apropiat de acesta).

  2. Anonim

    Decalajul de data vine de la faptul ca noi romanii avand calendarul pe stil nou, tinem Pastele dupa calendarul iulian adica pe stil vechi pentru a mentine unitatea de credinta impreuna cu rusii, ucrainenii, Israelul, M-tele Athos etc.

  3. Anonim

    Paștele după calendar iulian, iar Crăciunul după calendar gregorian ? cum vine asta ?

Leave a Comment