Se modifică actele de stare civilă. Vor avea loc schimbări importante

Certificatele de căsătorie plastifiate vor fi considerate nule, părinții nu vor mai putea da trei prenume copiilor, iar mai multe acte civile trebuie completate și în format digital – toate aceste schimbări sunt prevăzute într-un nou proiect de lege pus în dezbatere publică de MAI.

În plus, acest proiect introduce și noi termene și proceduri privind înregistrarea nașterilor, declararea deceselor, schimbarea numelui sau folosirea alfabetului latin în actele de stare civilă.

 

Acte civile în format electronic

În prezent, actele de naștere, căsătorie și deces se întocmesc în registre de stare civilă, în două exemplare originale, care se completează manual cu cerneala neagră.

În format electronic trebuie întocmit doar al doilea exemplar, însă noul proiect de lege prevede ca primul exemplar al acestor documente să fie realizat în format digital. „Exemplarul I al actelor de stare civilă întocmite la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României pot fi completate și în sistem informatic”, se arată în proiect.

Primul exemplar se va completa electronic și se va păstra și în registre de stare civilă pe suport de hârtie, iar al doilea exemplar se va întocmi doar digital.

 

Interzis la plastifiere

Actul normativ mai prevede folosirea alfabetului latin extins în întocmirea actelor de stare civilî. Textul de lege este completat cu termenul „extins” pentru a da posibilitarea utilizării tuturor caracterelor folosite în statele cu alfabet latin.

Important – va fi interzisă plastifierea certificatelor de stare civilă. În caz contrar, acestea vor fi nule. „Se interzice modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă. Certificatele de stare civilă plastifiate ori modificate sau completate fără drept sunt nule”, se mai arată în document.

Și în prezent sunt respinse certificatele plastifiate, însă de acum va exista o bază legală care duce la nulitatea acestora.

 

Limita de trei prenume

Înregistrarea nașterii va putea fi făcuta în termenul cuprins după a 30-a zi de la naștere și până la vârsta de un an a copilului, cu aprobarea primarului. Este, de asemenea, obligatoriu avizul conform al serviciului public comunitar județean de evidență a persoanelor numai după trecerea unui an de la data nașterii.

În plus, părinților nu le va mai fi permis să acorde mai mult de trei prenume copiilor. „Prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte”, se mai arată în proiect.

 

Declararea decesului

Actuala lege prevede ca declararea decesului se face în trei zile de la data încetării din viață a persoanei, în acest termen fiind incluse ziua în care a survenit decesul, dar și ziua în care se face declarația.

Noul proiect de lege elimină aceste referințe, deci decesul poate fi declarat practic la cel mult trei zile după ce persoana a murit.

 

Schimbarea numelui

Noul act normativ stabilește proceduri mai clare privind schimbarea numelui și reduce durata acestui proces.

Termenul de emitere a dispoziției de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui este redus de la 60 la 30 de zile.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern și adoptat de Parlament, iar apoi trimis la promulgare președintelui.

Alte articole

One Thought to “Se modifică actele de stare civilă. Vor avea loc schimbări importante”

  1. Anonim

    Așadar, nu mai e voie să fie mai mult de trei prenume, cum ar fi Liviu-Viorica-Codrin- Șerban-Volkov-Olguța-Iordache-Călin-Anton-Constantin DRAGNEA

Leave a Comment