Palatul Administrativ din Zalău – prima clădire publică inteligentă din Sălaj

Instituţia Prefectului Sălaj a găzduit, marţi – 29 noiembrie, conferinţa de presă la finalizarea proiectului ”Creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ Zalău”. Pentru a putea oferi cetăţenilor servicii de calitate, dar şi pentru a reduce poluarea prin utilizarea de surse regenerabile de energie, Instituția Prefectului Sălaj, în calitate de beneficiar, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management şi Agentia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 au semnat în 23 noiembrie 2018 contractul de finanțare nerambursabilă pentru proiectul ”Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ Zalău”.

Obiectivul general al proiectului a constat în transformarea Palatului Administrativ – Zalău dintr-o clădire clasică, depășită moral, într-o clădire modernă, prin lucrări de eficientizare energetică. Palatul Administrativ Zalău are o suprafaţă desfășurată de 5.808 mp şi o suprafaţă utilă de 4.857 mp. Prin implementarea proiectului s-a realizat: anveloparea clădirii, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, înlocuirea corpurilor de încălzire cu ventilo-convectoare, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei, reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de iluminat, instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare şi a unui sistem de management energetic integrat (BMS), având ca rezultat reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră și folosirea în proporție de peste 15 la sută a energiei obținute din surse regenerabile.

 

Palatul Administrativ din Zalău a devenit, astfel, prima clădire publică inteligentă din Sălaj, cu corpuri de încălzire cu ventilo-convectoare, furnizarea apei calde cu ajutorul panourilor solare, corpuri de iluminat de tip led cu senzori de mişcare şi prezenţă, staţie de alimentare autoturisme electrice şi posibilitatea setării unui microclimat propriu pentru fiecare încăpere în parte.
Clădirea reabilitată este în prezent, sediul Instituţiei Prefectului Sălaj şi a Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte. Aici își desfășoară activitatea şi alte instituţii: Direcţia Judeţeană de Statistică, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul Judeţean Anticorupţie, Autoritatea Electorală Permanentă Sălaj şi Structura Teritorială pentru Probleme Speciale.
Valoarea finală a proiectului este de 26.407.683,17 de lei, din care 18.441.446,29 de lei suma nerambursabilă din fonduri europene şi o contribuţie a Ministerului Afacerilor Interne de 7.966.236,88 lei.
Rebilitarea Palatului Administrativ oferă condiţii mai bune de muncă angajaţilor Instituţiei Prefectului Sălaj şi ai celorlalte instituţii de stat ce au sediu în această clădire, ceea ce duce, implicit, la sporirea calităţii serviciilor oferite pentru cetăţenilor judeţului.

De precizat este faptul că la eveniment au fost prezenţi: prefectul Dari Toma, subprefectul Adriana Sabou, George Dina – expert superior  Direcția Generală pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului – Ministerul Afacerilor Interne, Ovidiu Ghiurco – coordonator programe BJ Sălaj, ADR Nord Vest, Mircea Ciocian – manager de proiect, dar și membrii echipei de proiect.

Sursa foto: Instituția Prefectului Sălaj

3 Thoughts to “Palatul Administrativ din Zalău – prima clădire publică inteligentă din Sălaj”

  1. […] Instituţia Prefectului Sălaj a găzduit, marţi, conferinţa de presă la finalizarea proiectului ”Creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ Zalău” Citeste mai mult […]

  2. Nicio sansa

    5 milioane de Euro pt. jucarie ! 5 milioane, aude cineva ? Voi chiar credeti ca acesti bani nu trebui restituiti ? povestea cu fondurile nerambursabile este o capcana pt. toate tarile cu economia la pamant. Mai lispsea si o turla.
    Inconstienti pana la capat , lumea se zbate in saracie si voi in lipsa de altceva v-ati gasit sa perfectionati o cladire INUTILA.

  3. Anonim

    Nu contează că în școli este frig și că trebuie facută economie la energie. Mahării județului trebuie sa aibă condiții de nabab. Auzi la ei, cică pentru sporirea calitații serviciilor oferite cetațenilor😃. Să mori de râs.

Leave a Comment