Căsuța lui tanti Iulica, transformată în muzeu

Căsuța de poveste a lui tanti Iulica din Răstoci a fost singura casă tradițională cu acoperiș de paie locuită din Sălaj, iar vestea bună este că oficialii Primăriei Ileanda au început tratativele pentru preluarea imobilului în vederea amenajării unui muzeu.

Dispariția celei pe care mulți sălăjeni o cunoșteau ca fiind tanti Iulica din Răstoci a fost urmată de interesul unor persoane fizice, inclusiv din străinătate, de a cumpăra sau chiar muta în altă parte căsuța declarată monument. Numai că nu este posibil, ne-a declarat astăzi primarul comunei Ileanda Dănuț Pop. Primarul a explicat că au fost începute deja discuțiile pentru preluarea căsuței în patrimoniul public al comunei sau intrarea în administrarea altei instituții publice, care să o întrețină corespunzător și să o pună în valoare. Potrivit primarului, urmează o serie de discuții cu persoana care a moștenit casa și luarea unei decizii. Ordinul privind clasarea casei pe lista monumentelor istorice a fost semnat de fostul ministru al Culturii, Ioan Vulpescu. Casa are o vechime de peste 150 de ani, a fost construită din lemn și pământ amestecat cu paie, și i-a aparținut regretatei sălăjence Iuliana Câmpean, celei căreia i se spunea tanti Iulica.

2 Thoughts to “Căsuța lui tanti Iulica, transformată în muzeu”

  1. […] Căsuța de poveste a lui tanti Iulica din Răstoci a fost singura casă tradițională cu acoperiș de paie locuită din Sălaj, iar vestea bună este că oficialii Primăriei Ileanda au început tratativele pentru preluarea imobilului în vederea amenajării unui muzeu. Dispariția celei pe care mulți sălăjeni o cunoșteau ca fiind tanti Iulica din Răstoci a fost urmată de interesul unor persoane fizice, inclusiv din străinătate, de a cumpăra sau chiar muta în altă parte căsuța declarată monument. Numai că nu este posibil, ne-a declarat astăzi primarul comunei Ileanda Dănuț Pop.… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    D-le Adrian , si in Aghires exista o casuta acoperita cu paie si ar fi posibil sa aiba mai multi ani decat casuta de la Rastoci si este locuita . Merita o vizita .

Leave a Comment