Volumul Amintiri sau suveniri va fi lansat la Zalau

Studiul de folclor Amintiri sau suveniri, semnat de Romul Grecu, va fi prezentat miercuri la Zalau. Lucrarea, care este in acelasi timp si o veritabila culegere de folclor, a vazut lumina zilei la Editura Caiete Silvane, in Colectia Ethos la Zalau, anul acesta. Cartea va fi lansata miercuri, de la ora 15, la Sala Porolissum a Consiliului Judetean Salaj. Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Judetean Salaj si Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj.

Preotul Romul Grecu se dovedeste a fi nu doar un bun culegator de folclor, ci si un documentat folclorist. Acesta a remarcat, acum 50 de ani, in plin regim comunist, care este valoarea morala, educativa si culturala a folclorului si, mai ales, care este miza imensa a culegerii si conservarii traditiilor. Impresionant este felul in care sunt redate piesele folclorice: autorul a inteles raportul existent in folclor intre variantele active si invarianta de baza, precum si o serie de relatii intre aria de circulatie, motive, cai de preluare; remarcabila este si perceperea relatiei intre folclorul vechi, autentic, si folclorul nou, muncitoresc si, mai ales, necesitatea de prelevare si a acestuia din urma, la nivelul productiilor si a continuturilor vehiculate, a apreciat dr. Camelia Burghele, cercetator in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau.

Potrivit lui Adrian Nicolae Petcu, de la publicatia Lumina, Romul Grecu s-a nascut la 16 octombrie 1913, in localitatea Rahau, judetul Alba, intr-o familie de credinciosi ortodocsi. A urmat cursurile Facultatii de Teologie din Bucuresti si, in 15 martie 1936, in capela mitropolitana din Sibiu, a fost hirotonit ca preot pe seama Bisericii Rahau I, unde a sustinut o ampla activitate misionara si pastorala. Dupa instalarea regimului comunist a adoptat o pozitie de pasivitate fata de initiativele autoritatilor de implicare a preotilor in activitatile obstesti. Alaturi de alti clerici si credinciosi a refuzat sa se implice in campania de socializare a agriculturii, fapt pentru care a fost arestat in 10 martie 1959. La perchezitie i s-au retinut publicatii ale Asociatiei Preotesti din Arhiepiscopia Sibiului, deoarece erau considerate legionare si a fost condamnat de Tribunalul Militar Brasov la 15 ani de munca silnica. A cunoscut inchisorile din Hunedoara, Jilava, dar mai ales pe cea din Aiud. A fost eliberat la 17 aprilie 1964.

Alte articole

Leave a Comment