Trompetiştii şi-au dat întâlnire la Zalău

 

Sala „Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură şi Artă a Judeţului Sălaj a găzduit marţi, 22 aprilie, începând cu ora 17, prima ediţie a Zilei Naţionale a Trompetiştilor. Evenimentul a fost deschis de un scurt moment susţinut de formaţia de suflători ai Asociaţiei Trompetiştilor din România. Manifestarea a continuat cu prezentări audio-video privind semnificaţia acestei sărbărtori, precum şi istoricul şi rolul trompetei, intermezzo muzical şi momente interactive cu invitaţi speciali de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi profesori ai Liceului de Artă ” Ioan Sima” Zalău. De pe agenda primei ediţii a evenimentului nu a lipsit un moment dedicat jazz-ului, precum şi o scurtă prezentare a ceea ce înseamnă acest gen muzical în România şi în lume, realizată de Viorel Mureşan, preşedintele Asociaţiei Trompetiştilor din România.
„Jazzul a fost dintotdeauna un gen muzical divers şi multicultural, un continuu mix de oameni, sentimente şi muzică. Pornind de la ideea de a subscrie şi noi iniţiativei internaţionale (UNESCO) şi naţionale de la Cluj Napoca, gestul de a marca acest eveniment în premieră la Zalău este unul natural şi deopotrivă simbolic”, a menţionat Mureşan.
Un recital de muzică bisericească ortodoxă românească, în interpretarea corului „Lumină lină” a Catedralei „Înălţarea Domnului” Zalău, dirijor Ciprian Ghiurco, a încheiat manifestările zilei de marţi. „Având în vedere că ziua de 22 aprilie este a treia zi a Sfintei Sărbători a Învierii Domnului, am dorit să oferim un cadou publicului, respectiv recitalul de muzică bisericească ortodoxă românească”, au completat organizatorii.
Evenimentul, organizat de Asociaţia Trompetiştilor din România, a fost finanţat de Consiliul Judeţean Sălaj şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Leave a Comment