Peste 10.000 de miei au fost sacrificaţi în Sălaj

Controalele efectuate în preajma Sărbătorilor Pascale de către inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj s-au lăsat cu trei sancţiuni contravenţionale în valoare de 8.600 de lei şi cinci avertismente. De asemenea, au fost confiscate nouă kilograme de produse alimentare de origine animală, trimise, mai apoi, pentru neutralizare la unităţi specializate.
Potrivit oficialilor instituţiei, în perioada amintită au fost controlate 14 unităţi de comercializare, şase pieţe agroalimentare şi cinci mijloace de transport produse alimentare de origine animală.
Inspectorii sanitar-veterinari susţin că în pentru masa de Paşte din acest an, în judeţ au fost sacrificaţi 10.492 de miei, din care 10.356 în abator autorizat, carcasele fiind valorificate pe piaţa intracomunitară şi pe piaţa naţională. Prin vânzări directe din abatorul de la Hereclean au fost comercializaţi pentru consumul familial doar 130 de capete de miei, cărora li se adaugă cei 136 de miei tăiaţi tradiţional în spaţiul amenajat special în Şimleu Silvaniei.
În urma controlului sanitar-veterinar efectuat pentru fiecare miel vândut la abator, inspectorii sălăjeni au dispus confiscarea a şase carcase, întrucât carnea era nepotrivită consumului.
Dacă achiziţia mieilor pentru masa de Paşte din acest an s-a putut face din orice târg din judeţ, sacrificarea a fost permisă doar în două puncte avizate în acest an de către DSVSA Sălaj: abatorul din Hereclean şi centrul din Şimleu Silvaniei. Un kilogram de miel, în viu, s-a vândut cu 10-12 lei, în timp ce carcasa a costat 23-25 de lei/kilogram.
Anul trecut, în Sălaj au fost sacrificaţi în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale 9.000 de miei, peste 70 la sută din carne fiind livrată în Italia.

Leave a Comment