Trei zile de istorie şi distracţie la Castrul de la Moigrad

Complexul Arheologic Porolissum va găzdui, în weekend, cea de-a doua ediţie a Festivalului „Porolissum Fest – romani şi barbari la graniţa de nord-vest a Daciei”. Evenimentul este organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în colaborare cu instituţii publice şi private.
Manifestarea se desfăşoară în perioada 3-5 august, în cadrul proiectului AFCN (Administraţiei Fondului Cultural Român) „Porolissum Fest – romani şi barbari la graniţa de nord-vest a Daciei” Acesta îşi propune realizarea unei manifestări culturale şi ştiinţifice în scopul promovării patrimoniului cultural antic.
Vineri, de la ora 16, la Sala de conferinţe a Taberei arheologice, va avea loc o masă rotundă (cu tema „Porolissum-cercetări arheologice recente, valorificare ştiinţifică şi turistică”) la care vor fi prezentate rezultatele cercetărilor arheologice efectuate de-a lungul timpului în Complexul Arheologic Porolissum. Totodată, aşa cum a precizat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă, Corina Bejinariu, vor fi conturate strategiile de valorificare ştiinţifică şi turistică ale castrului roman de la Moigrad, care reprezintă un „obiectiv de mare reprezentativitate locală şi regională”. La dezbateri sunt invitate peste 50 de persoane, istorici, cercetători, precum şi autorităţi locale şi judeţene.
Sâmbătă vor fi organizate excursii tematice la obiective mai puţin cunoscute din arealul complexului arheologic. Este vorba, după cum a menţionat cercetătorul Horea Pop, de Limesul de la Brebi, fortificaţia din epoca fierului, cariera romană şi chiliile de pe dealul Cămnin, fortificaţia dacică de pe dealul Măgura Moigradului, bisericuţa săpată în piatră de la Viile Jacului, apeductul roman-unicul descoperit în Dacia (la izvoarele Văii Pomătului pe teritoriului localităţii Jac). Cei interesaţi sunt aşteptaţi la ora 10 la Castru şi vor fi însoţiţi în aceste drumeţii de specialiştii muzeului care le vor oferi informaţii despre fiecare obiectiv.
Duminică startul activităţilor se va da la ora 12, când vor fi reconstituite: funeraliile împăratului Traian, aclamarea noului împărat Hadrian de către trupele de reenactment participante, lupte de gladiatori, paradă militară a trupelor, demonstraţii de lupte ale vikingilor, revolta popoarelor barbare din preajma provinciei Dacia şi asedierea Castrului roman de la Porolissum, şi vor fi iniţiate concursuri, va avea loc un concert muzică veche şi o proiecţie de film istoric. Organizatorii pun la dispoziţia publicului şi mijloace de transport spre castre şi la întoarcere, spre Zalău. Plecarea din Zalău este programată la orele 11,13 şi 15, din staţia de autobuz de la Astralis, iar întoarcerea din castru, la orele 20 şi 23. Pentru public mai sunt pregătite standuri de vânzarea diferitelor obiecte cu conotaţii istorice (suveniruri, monede, piese de podoabă, opaiţe, camee, decporaţiuni, coifuri, replici realizate în cadrul MJIA, precum şi elemente de promovare a castrului-insigne, vederi, tricouri). Pentru copii şi adulţi vor fi pregătite atât momente artistice (prezentarea unui film istoric şi a unui concert de muzică arhaică, susţinut de Paul Tărău şi grupul Non-stop din Şimleu Silvaniei), dar şi concursuri de tras cu arcul, cu suliţa, cu securea şi cu aruncatul cu piatra la ţintă. În plus, se vor face iniţiari în jocul Ţurca de către un grup din Sighetul Marmaţiei. Participanţii care se vor remarca în activităţile competiţionale vor fi premiaţi cu diferite replici ale unor obiecte istorice. Nu în cele din urmă, şi la această ediţie a festivalului nu vor lipsi preparatele culinare realizate după reţete ale vremii, de către cunoscutul maestru Mircea Groza. Este vorba de un meniu imperial (din carne de pasăre cu sfeclă, aromatizate cu diferite plante din zonă) şi vin aromatizat. Aşa cum în fiecare an tematica festivalului este diferită, aşa şi preparatele prezentate sunt diverse. Anul trecut participanţii la festivalul au avut parte de meniul pentru soldaţi, iar anul viitor se preconizează prepararea de mâncăruri din bucătăria dacilor.
Reiterăm faptul că Porolissum Fest 2012 este organizat de Consiliul Judeţean Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, în parteneriat cu: Direcţia Judeţeană Pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj (DJCPCPN Sj), Instituţia Prefectului Sălaj, Asociaţia Amicii Muzeului-Zalău, Şcoala Gimnazială Corneliu Coposu-Zalău, Primăria Comunei Creaca, Primăria Comunei Mirşid, Societatea Academică Gh. I. Brătianu-Filiala Sighetul Marmaţiei, Asociaţia Sportivă Clubul Român de Ţurcă-Filiala Sighetul Marmaţiei, Colegiul Naţional Silvania-Zalău, Colegiul Naţional Simion Bărnuţiu-Şimleu Silvaniei, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian-Zalău Agenţia de Turism AVIAS Transilvania-Zalău, Asociaţia Culturală Hieronymus-Braşov. Paradele militare şi luptele vor fi susţinute de trupele: Terra Dacica Aeterna Cluj Napoca, Vulturii din Călata, Virtus Antiqva Cluj Napoca, Vikingii de la SilfrHaukr Oradea, Nimfele Daciei Zalău, Cohors III Campestris Zalău, Lupii Pustei din Valea Ierului, Lupii Daciei Zalău, Clubul Român de Ţurcă Sighetul Marmaţiei.

3 Thoughts to “Trei zile de istorie şi distracţie la Castrul de la Moigrad”

  1. DAN LUPESCU

    Multumesc frumos pt detalii. Va rog sa precizati cati km insumeaza turul/circuitul programat sambata, 4 august 2012.

  2. Mihai Szabo

    este foarte interesant. Si eu as vrea sa particip la eveniment.

  3. Pare un eveniment cu mulți tineri nonformali și multe acțiuni nonformale! Felicitări pentru inițiativă, sperăm să diseminați și la noi poze și filme ca sursă de inspirație pentru alți tineri nonformali!

    Spor!

Leave a Comment