Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – călăuzele sufletelor către Rai

Biserica cinstește astăzi Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a “tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri”. În fiecare an, la 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Mihail și Gavriil, cei doi arhangheli purtători de sabie ca simbol al biruinței care sunt, potrivit credinței ortodoxe, conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai.

Așadar, în sărbătoarea de miercuri, nu îi prăznuim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu. 

În calendarul popular, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt percepuţi ca nişte fiinţe divine, întotdeauna prezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor, arzându-le păcatele mărunte şi având grijă ca sufletele lor să fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor şi rugându-se la Dumnezeu pentru ei.

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavriil ori în ajunul sărbătorii, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”. În unele zone ale țării s-a păstrat tradiția ca în această zi finii să își viziteze nașii, dăruindu-le colaci.

În 8 noiembrie, de ziua Arhanghelilor, nu se lucrează, iar cei care nu se supun acestei interdicţii vor avea parte de chin mare la vremea morţii. Oamenii trebuie să meargă la biserică, să aprindă lumânări şi să se roage pentru belşug şi sănătate.În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebrați și ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieților” (arieții fiind berbecii despărțiți de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate.

Această turtă se arunca în dimineata zilei de 8 noiembrie în tarla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus era semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu fața în jos era mare supărare.

În folclorul românesc, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei sunt asistenți la Judecata de apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor. În tradiţia românească se crede că Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului, dar şi că este un luptător înfocat împotriva diavolilor. Adesea se alătură Sfantului Ilie, când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte grindina cu tunul. Arhanghelul Mihail veghează bolnavii, la cap, când le este dat să moară, şi la picioare, dacă le este sortit să mai trăiască.

De asemenea, în credințele populare Sfântul Mihail este și protectorul Lunii și al Soarelui și se spune că ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), nu ezită să se lupte cu ei. De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil se spune că este bine să aprinzi o lumânare, pentru a avea „lumină” mereu, după ce vei trece în cealaltă lume. Așa după cum se știe, astăzi nu se lucrează în grădină sau în casă, nu se fac treburi grele, nu se spală și nu se muncește pământul, toate aceste activități fiind considerate păcate, în această zi de mare sărbătoare.

Redacția Magazin Sălăjean urează tuturor celor care poartă numele celor doi Arhangheli, dar și cele care derivă din acestea, La Mulți Ani sănătoși și frumoși, cu împliniri și multe bucurii!

 

Leave a Comment