Reuniunea Corală „Camerata Academica Porolissensis”, la Festivalul de Muzică Sacră „Bartolomeu Anania”

Reuniunea Corală „Camerata Academica Porolissensis” a Liceului de Artă „Ioan Sima” Zalău, dirijată de profesorul Ioan Chezan a participat la finalul săptămânii trecute la Reuniunea Corală de Muzică Sacră „Bartolomeu Anania”. Festivalul, aflat la cea de a VII-a ediţie, s-a desfăşurat la Bistriţa în perioada 6-7 iunie, în organizarea Primăriei Municipiului Bistriţa şi a Centrului Municipal Cultural „George Coşbuc” Bistriţa a adunat şapte coruri. În prima zi a festivalul, un adevărat regal de piese corale sacre, corurile au susţinut recitaluri în direct în biserica de la Coroana, iar „Camerata” a fost desemnată să încheie concertul inaugural.

Apariţia Cameratei a fost marcată de aplauze calde şi susţinute, fapt datorat tinereţii interpreţilor şi a costumaţiei deosebite. „Rugăciune” de Constantin Drăguşin a fost aleasă de maestrul Ioan Chezan pentru debutul concertului. Glasurile tinerilor corişti , susţinute de acompaniamentul discret al pianistului Ciprian Ghiurco, au făcut ca emoţiile artistice ale spectatorilor să atingă cele mai înalte cote. Cea de-a dpua piesă, „Signore delle cime” a compozitorului Giuseppe de Marzi, a avut-o ca solistă pe profesoara Diana Cozma, de la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău. Atmosfera caldă adusă de introducerea pianului, bine gândită de dirijor şi profesionist susţinută de pianist, la care s-a adaugat, pe parcursul derulării piesei, acordurile celeste ale corului, au dus la trăiri afective speciale.Vocea sopranei, cu un timbru aparte şi o sensibilitate specială, au făcut din această piesă o adevărată slujire artistică. În a doua zi de festival, „Camerata Academica Porolissensis”, de data aceasta sub conducerea dirijorului Ciprian Ghiurco, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie desfăşurată la cea mai veche biserică din Bistriţa – „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, unde credincioşii au rămas plăcut surprinşi de vocile îngereşti. În cadrul slujbei, „Camerata Academica Porolissensis” a susţinut un recital format din cinci piese, integrate perfect în atmosfera de rugăciune şi slujire creată în biserică. Piesele corale au fost acompaniate la pian de profesorul Ciprian Ghiurco, iar solista formaţiei a fost profesor ul Diana Cozma.

Prezenţa „Cameratei Academica Porolissensis” la Festivalul de Muzică Sacră „Bartolomeu Anania” a fost posibilă graţie Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj.

Alte articole

Leave a Comment