„Rânduiala săsească” – expoziţie la Galeria de Artă „Ioan Sima”

Iubitorii de cultură şi artă din municipiul Zalău sunt aşteptaţi la Galeria de Artă „Ioan Sima” la expoziţia temporară „Rânduiala săsească”, expoziţie care va avea loc în perioada 17 septembrie – 15 octombrie.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, invită publicul, în data de 17 septembrie, începând cu ora 14,30, la vernisajul expoziţiei „Rânduiala săsească”, expoziţie organizată de Muzeul de Etografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus” din cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra. Evenimentul va avea loc la Galeria de Artă „Ioan Sima” din municipiu. După cum a explicat Olimpia Mureşan, muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă, este vorba despre o expoziţie inedită care îndrăzneşte să recompună, prin intermediul patrimoniului, ca într-un puzzle, spiritul de ordine şi rânduială, considerate specifice comunităţilor săseşti din sudul Transilvaniei. „Rânduiala ca la saşi” este o imagine ce a marcat peste veacuri memoria vizuală şi afectivă, transformându-se astăzi într-un clişeu imagologic. Expoziţia, care va putea fi vizitaă începând de săptămâna viitoare, reflectă o imagine a comunităţii săseşti de odinioară creată prin regulile ce îi ordonau atât viaţa privată cât şi pe cea ecleziastică. În prim-plan este evidenţiat ansamblul arhitecturii tipice satului săsesc, cu biserica, şcoala şi casa parohială care dominau aşezarea şi gospodăriile ordonate de-a lungul drumurilor. Spiritul de ordine al comunităţilor săseşti din sudul Transilvaniei devine vizibil pentru ceilalţi şi prin rânduiala mersului la biserică, purtatul straielor de sărbătoare, ordinea ocupării locurilor în biserică, prin rânduiala obiceiurilor familiale şi calendaristice, prin rânduiala bucăţilor de slănină din Turnul Slăninilor, dar şi prin rânduiala broderiilor şi a mobilierului pictat.
Potrivit muzeografului Olimpia Mureşan, printre bunurile culturale selectate spre a fi expuse la expoziţie se numără semne de vecinătate, piese de port popular, textile de interior şi piese de mobilier pictat, expoziţia fiind completată prin imagini sugestive, de arhivă şi din cercetările de teren, documente de arhivă şi texte bilingve.

Alte articole

One Thought to “„Rânduiala săsească” – expoziţie la Galeria de Artă „Ioan Sima””

  1. alex

    pe iubitorii de arta si cultura ii poftesc in parcul tineretului….au răsărit „bananele” din pământ

Leave a Comment