La Festivalul Roman Zalău-Porolissum, Asociaţia „Amicii Muzeului” a lansat o nouă trupă de reconstituire istorică

Numerus Palmyrenorum Porolissensium Sagittariorum Civirum Romanorum. Acesta este noua trupă de reconstituire istorică romană înfiinţată de Asociaţia „Amicii Muzeului-Zalău”, trupă lansată cu ocazia Festivalului Roman Zalău-Porolissum.

Cu ocazia zilelor „Festivalului Roman Zalău-Porolissum”, Asociaţia „Amicii Muzeului” Zalău a lansat o nouă trupă de reconstituire istorică care se numeşte „Numeres Palmyrenorum Porolissensium Sagittariorum Civirum Romanorum”- trupă care reconstituie o unitate de soldaţi romani arcaşi. Această trupă de arcaşi a staţionat la Porolissum, în castrul de pe Dealul Citera. Trupa de „Numeri” avea un efectiv de 500-900 de oameni şi era compusă din formaţiuni mixte de arcaşi pedeştri şi arcaşi călări. Această unitate militară romană îşi are originea în oraşul Palmyra (Siria), unde împăratul Hadrian a fost guvernatorul provinciei până în anul 117, când, după moartea lui Traian, a fost proclamat împărat.
Noua trupă de reconstituire istorică a Asociaţiei „Amicii Muzeului-Zalău”, recent lansată, este alcătuită din voluntare, care au diverse profesii şi care sunt pasionate de istorie şi reconstituiri istorice.
De precizat este faptul că Asociaţia „Amicii Muzeului-Zalău” a participat la Festivalul Roman Zalău-Porolissum cu grupurile de reconstituire istorică de daci, germanici, sarmaţi şi romani. Voluntarii asociaţiei au participat la parada din centrul oraşului, au prezentat echipamente care reconstituie lumea dacilor şi romanilor, diverse exerciţii de front ale războinicilor daci şi romani şi au luat parte la scena de bătălie care a reconstituit cel de al doile război dintre daci şi romani (105-106 d. Hr).

Alte articole

Leave a Comment