Personalitatea lui Iuliu Maniu, subiectul unei conferinţe dedicată zălăuanilor

Sala festivă a Colegiului Naţional “Silvania” (CNS) din municipiul Zalău a găzduit marţi, 3 noiembrie, o conferinţă dedicată personalităţii celui care a fost Iuliu Maniu. Evenimentul cultural a fost organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie (MJIA) Zalău şi CNS Zalău.

În cadrul conferinţei, organizată atât pentu elevii unităţii de învăţământ precizate de la ora 13, dar şi pentru public – de la ora 17, cu intrare liberă, au fost susţinute prelegeri despre personalitatea lui Maniu. Astfel, cunoscutul profesor de istorie la CNS, László László, a susţinut prelegerea “Iuliu Maniu a absolvit Colegiul Reformat din Zalău acum 125 de ani – în 1890”, iar cercetătorul ştiinţific de MJIA, Marin Pop, a susţiut prelegerea “Personalitatea lui Iuliu Maniu”. Conferinţa s-a bucurat de o prezenţă numeroasă a elevilor, iubitori de istorie, dornici să afle informaţii despre cel care a fost Iuliu Maniu. “Dacă nu ştiaţi, o să aflaţi astăzi. Acest mare om politic a fost într-un fel colegul dumeavoastră de liceu cu mulţi, mulţi, mulţi ani în urmă”, a declarat în deschiderea conferinţei organizată pentru elevi, Daniel Săuca, directorul CCAJ Sălaj.

De cealată parte, Vasile Bulgărean, directorul CNS Zalău a ţinut să mulţumească instituţiilor organizatoare pentru acest eveniment, menţionând  că: “Spre ruşinea noastră au trecut mulţi ani în care nu ne-am gândit că aceste personalităţi care au aboslvit CNS-ul, sub denumirile care au fost, nu am reuşit să le aducem spre voi, să le reţineţi. Totodată sunt mândru că pot să vorbesc despre fostul elev Iuliu Maniu. Sunt multe personalităţi a lumii de astăzi şi trecute, care au fost la CNS şi sper că este un început  de aducere aminte. Este importat pentru voi. Câţi ştiaţi că Iuliu Maniu a fost elev la CNS? Nu este vina voastră! Este vina noastră că nu reuşim să aducem  în faţa voastră, a elevilor, în faţa judeţului, aceste momente deosebite, pentru că trebuie să ne mândrim cu asemenea personalităţi care şi-au făcut veacul pe la noi prin instituţie”, a spus Bulgărean.

Leave a Comment