O parte din istoria Sălajului, între ruine și neputință

Multe dintre clădirile care amintesc de istoria Sălajului au ajuns niște ruine, au căzut pradă uitării, dezinteresului sau neputinței. Sălajul are adevărate monumente arhitecturale din care s-a ales praful.

Datele prezentate astăzi în ședința Colegiului Prefectural de către conducerea Direcției Județene pentru Cultură Sălaj arată că multe dintre monumentele arhitecturale existente în județ au ajuns într-o stare deplorabilă, iar asta chiar dacă unele se află în administrarea unor primării, adică fix în grija statului. Directorul DJC Sălaj, Doina Cociș, a declarat că multe ansambluri arhitecturale au ajuns într-o stare deplorabilă. Datele instituției vin cu exemple concrete în acest sens. În materialul prezentat de către directorul Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, Doina Cociș, se arată că pe lista monumentelor degradate sau în colaps se află ansamblul castelului „Csaky” din Almașu, cetatea medievală din Almașu, dar și ansamblul castelului „Bethlen” din localitatea Dragu. Potrivit Direcției pentru Cultură Sălaj, castelul din Dragu se află în patrimoniul comunei, dar starea în care se află construcția este una care lasă de dorit, aici fiind constatate inclusiv urme ale prezenței unor animale domestice, probabil. Potrivit Doinei Cociș, autoritățile din Dragu au elaborat un proiect de reabilitare care a fost aprobat și bine întocmit, dar pentru care se așteaptă obținerea finanțării.

Dezastru și la Gârbou

Probleme sunt și la ansamblul castelului Haller din Gârbou. Clădirile ansamblului sunt în stare de colaps, iar castelul se află în patrimoniul comunei. Construcția necesită intervenție în regim de urgență. Conacul „Hatfaludy” este tot într-o stare deplorabilă, salvarea putând fi asigurată doar printr-o reabilitare totală. Într-o stare dezastruoasă se află și ansamblul castelului Jozsika din Surduc, clădirea necesitând reabilitarea totală, potrivit autorităților sălăjene din domeniul culturii. Lista este mare, din păcate, iar riscul de a pierde multe dintre aceste monumente este real.

Exemple de bună practică

Există însă și exemple de bună practică. Un asemenea exemplu vine de la Zimbor. Conacul Zsombory, ansamblu aflat în proprietate privată, a fost restaurat în totalitate, iar rezultatul este considerat unul de excepție. Conacul din Zăuan este un alt exemplu de bună practică. Imobilul a fost restaurat de autoritățile locale, iar clădirea găzduiește un dispensar medical. Castelul Beldy din Jibou este un alt ansamblu arhitectural salvat, clădirea fiind preluată de Consiliul Județean Sălaj.  Pe lista monumentelor salvate se numără și Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin.

2 Thoughts to “O parte din istoria Sălajului, între ruine și neputință”

  1. Anonim

    Multă grijă are kocsis de castelele grofilor !

  2. Anonim

    Bai da’ de unde va luati informatiile? Madam Cocis,ansamblul de la Garbou NU MAI EXISTA !!!!.Doar ceva ruine ale fostei capele.

Leave a Comment