O nouă apariţie editorială la Editura „Caiete Silvane”

La Editura „Caiete Silvane” a apărut un nou volum. Intitulată „Mundus Malefactorum. Studii și cercetări privind criminalitatea în Transilvania medievală și premodernă”, cartea poartă semnătura lui Gabriel-Virgil Rusu.
„Autorul acestei cărți, Gabriel-Virgil Rusu, este unul dintre rarii oameni care reuşesc să îmbine erudiţia specialistului, talentul şi cursivitatea scriitorului, perspicacitatea investigatorului şi lipsa de ezitări terminologice a juristului, transformând cercetările istorice pe care le realizează în adevărate lucrări de referinţă. Vasta cultură a istoricului se îmbină perfect, în acest caz, cu o bună stăpânire a argumentelor şi a termenilor, dezvăluind îndelungata experienţă a profesorului implicat în pregătirea multor generaţii de istorici şi de poliţişti, dar şi a artei de a redacta un text istoric, pe care nu foarte mulţi dintre specialiştii acestui domeniu o stăpânesc cu adevărat. Datorită tuturor acestor calităţi şi unei viziuni cât se poate de clare asupra subiectului abordat, o carte compozită precum Mundus Malefactorum, care reuneşte mai multe contribuţii diverse publicate în locuri şi momente diferite, reuşeşte să fi e caracterizată printr-o bună coerenţă internă, articulată pe o structură a cărei trăinicie este dublată de cea a argumentaţiei sale științifice”, apreciază Tudor Sălăgean.
Gabriel-Virgil Rusu a mai scris „Vremea cruciadelor” (Grinta, 2005), „Restituiri transilvane. O lume aşa cum a fost” (Eikon, 2007), „Istorie şi civilizaţie europeană: O sinteză” (Eikon, 2008), „Gherla. Cetatea lui Martinuzzi” (Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, 2013), „Floarea pustei. Istoria lui Rózsa Sándor, ultimul mare haiduc al Europei” (Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, 2015). A obţinut Premiul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca (2013) şi Premiul „George Bariţiu” al Academiei Române (2015) pentru volumul „Gherla. Cetatea lui Martinuzzi”.

Leave a Comment