Mozaicul de pe clădirea fostei fabrici „Armătura” Zalău a ajuns praf și pulbere

Peste o mie de persoane au semnat o petiție din mediul virtual prin care le solicitau  autorităților să salveze simbolurile fostei fabrici, o statuie din bronz, un robinet industrial și mozaicul aplicat pe clădirea dinspre șosea. Cel puțin în cazul mozaicului, nu se mai poate face nimic. Experții clujeni sosiți la fața locului au constatat că mozaicul nu mai poate fi dezlipit de pe peretele clădirii, iar multe plăci erau deja distruse. Mozaicul a fost scanat și va putea fi vizualizat virtual și chiar reconstruit dacă se va considera necesar. Mozaicul nu era încadrat ca monument și nu figura ca fiind protejat.

Vestea dispariției mozaicului a apărut pe rețelele de socializare, iar părerile au apărut cu sutele. Zeci de zălăuani consideră că mozaicul trebuia salvat ca amintire a vremurilor în care mii de oameni munceau în fosta fabrică din Zalău. Alții, mai ales tinerii, au apreciat că mozaicul era o amintire a comunismului și nimeni nu regretă o asemenea imagine. Este clar, părerile sunt împărțite. Surse oficiale ne-au declarat că robinetul și statuia din bronz au fost salvate. Din mozaic nu a mai rămas nimic. Motivul? Nu s-a reușit desprinderea acestuia de pe perete, iar multe piese erau deja distruse din cauza vechimii. Inițial, autoritățile sălăjene din domeniul culturii au anunțat că s-a convenit cu proprietarul fostei fabrici ca mozaicul să fie salvat cu ajutorul unor studenți la arte din Cluj-Napoca. Aceștia urmau să încerce o dezlipire a bucăților de mozaic și amplasarea lucrării într-un alt loc, pe o altă suprafață.

În petiția prezentă în mediul virtual se arăta că „mozaicul de pe clădire, ilustrând muncitori în fabrică, realizat în stilul brutalist specific arhitecturii comuniste, a fost realizat de către artiștii Ion Mitrea și Liviu Florean din Cluj-Napoca. Mozaicul ar putea fi amplasat în unul dintre parcurile orașului. Statuia muncitorului a fost concepută și realizată de către domnul Asztalos Ștefan maistrul turnător care a pus în operă și statuia Discobolului din fața Sălii Sporturilor din Zalău precum și alte busturi din Municipiul Zalău. Robinetul este unul dintre cele mai mari robinete industriale exportate pe piața SUA sub emblema IAZ (Întreprinderea de Armături Zalău).”

Foto: Laci Dozsa

3 Thoughts to “Mozaicul de pe clădirea fostei fabrici „Armătura” Zalău a ajuns praf și pulbere”

  1. […] Peste o mie de persoane au semnat o petiție din mediul virtual prin care le solicitau  autorităților să salveze simbolurile fostei fabrici, o statuie din bronz, un robinet industrial și mozaicul aplicat pe clădirea dinspre șosea. Cel puțin în cazul mozaicului, nu se mai poate face nimic. Experții clujeni sosiți la fața locului au constatat că mozaicul nu mai poate fi dezlipit de pe peretele clădirii, iar multe plăci erau deja distruse. Mozaicul a fost scanat și va putea fi vizualizat virtual și chiar reconstruit dacă se va considera necesar.… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    La Armătura și-au câștigat pâinea zeci și zeci de mii de sălăjeni, regimul comunist avea grijă de dezvoltarea tuturor județelor țării. Democrația înseamnă jaf și ruină !

  3. Anonim

    De astfelde lucruri trebuia sa se ocupe primăria și urbanismul, dar acolo este cea mai are mafie. Arhitectu este lingau care are afaceri imobiliare, incompatibile cu funcția, iar altii la fel

Leave a Comment