Mircea Cărtărescu, favoritul caselor de pariuri la Premiul Nobel 2021

Scriitorul român Mircea Cărtărescu este primul favorit al caselor de pariuri înaintea acordării Premiului Nobel pentru literatură, scriu jurnaliştii de le El Mundo, conform G4media.

Alături de Cărtărescu, lista favoriţilor este completată de japonezul Haruki Murakami, rusoaica Lyudmila Ulitskaya sau canadianca Anne Carson.

Anul trecut, premiul a fost câştigat de poeta americană Louise Gluck.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent este profesor dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

7 Thoughts to “Mircea Cărtărescu, favoritul caselor de pariuri la Premiul Nobel 2021”

 1. Anonim

  Ms, vezi că azi nu e 1 aprilie !

  1. I.C.

   Citește El Mundo de ieri, nu face miștocăreală specific rrom/ânească despre ceea ce nu cunoști!

 2. Prof. Marin ȘTEFAN

  Pentru Anonim, 7 octombrie 2021 at 11:35. Nu este 1 aprilie, dar numărul 7 (de la ziua de azi) este un număr cu/de noroc! Ca atare, ar fi… ADMIRABIL! Da, ar fi al cincilea pe lista românilor celebri, cei care dețin acest valoros și onorant premiu, după: George Emil Palade (medicină, 1974), Elie Wiesel (pace, 1986), Herta Mueller (literatură, 2009) și Ștefan W. Hell (chimie, 2014). Mircea Cărtărescu merită acest premiu, întrucât, vorba lui Albert Einstein, valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este el capabil să primească! Ca atare, fără alte cuvinte, spun: „Ar fi foarte frumos, / Fiindcă-i un scriitor valoros. / Așadar, toți românii, / Lui Mircea, să-i ținem pumnii!”. Doamne-ajută! Marin ȘTEFAN

 3. Prof. Marin ȘTEFAN

  Din păcate, Premiul Nobel pentru Literatură 2021 a fost câștigat de către scriitorul Abdulalrazak Gurnah din Zanzibar (refugiat în urmă cu peste 60 de ani în Anglia), pentru „abordarea fără compromisuri și plină de compasiune a efectelor colonialismului și a destinului refugiaților în prăpastia dintre culturi și continente”. Bravo lui! Asta e… Totuși, în fiecare an se acordă un Premiu Nobel pentru Literatură. Poate că anul 2022 ne va fi cu… NOROC! Poate… S-auzim de bine! (Marin ȘTEFAN)

  1. Anonim

   D-le profesor, v-ați dat singur răspunsul. La noi, nici nu s-a pus problema să ia Nobelul un Păunescu care, întradevăr, a fost un titan al poeziei !

   1. Anonim

    Paunescu , probabil Nobel pt pupincurism.

 4. Prof. Marin ȘTEFAN

  Pentru Anonim, 7 octombrie 2021 at 16:36. Bună seara! Cum spuneam, asta e… În privința lui Adrian Păunescu, eu vă dau dreptate. Orice s-ar zice și orice s-ar scrie despre el, a fost un om cu un bogat ansamblu de trăsături intelectuale. Părerea mea. Da, pentru că: „l-am citit”, am fost prieteni, mi-a oferit multe cărți, mi-a publicat articole în „Flacăra” lui, a vorbit despre mine la televizor etc. În privința „răspunsului” la adresa lui Mircea Cărtărescu (sau a oricui și la orice), speranța nu moare niciodată sau moare ultima. Și, după cum zicea Tudor Arghezi, speranța este un vis cu ochii deschiși. Iar ca acest vis să se împlinească, ne trebuie CREDINȚĂ! Mâine este o nouă zi. S-auzim de bine! (Marin ȘTEFAN)

Leave a Comment