Lectii de istorie de Ziua Nationala a Romaniei

Lectii de istorie de Ziua Nationala a RomanieiMarea Unire si infaptuitorii ei au constituit tema principala a dezbaterilor sustinute la Sala de Lectura a Bibliotecii Judeten Salaj cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Actiunea, organizata de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Salaj, Biblioteca Judeteana Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, a reunit istorici, muzeografi, arhivari, cadre didactice, bibliotecari si elevi. S-au mentionat nu doar momentele importante ale acestui act, ci si patriotismul de care a dat dovada generatia Marii Uniri.

Aceasta generatie a fost unica si ramane model prin felul in care s-a facut inteleasa de natiunea romana, prin modul in care a racordat interesul national la pulsul Europei si prin patriotismul de care a dat dovada. Unirea a fost posibila pentru ca a existat o generatie care a stiut sa-si indeplineasca misiunea istorica. Sa nu uitam ca ei au facut Romania Mare si ca le datoram foarte mult. Identitatea nationala a unui individ este raportata la limba, istoria si tinuta sa civica si atata timp cat va exista o natiune ea va avea si istorie, a subliniat Ioan Ciocian, profesor de istorie in cadrul Colegiul National Silvania (CNS) din Zalau.

Tot ieri, cu acelasi prilej, sub egida 1 Decembrie 1918-cea mai inaltatoare zi din istoria Romanilor la Centrul de Informare si Documentare al CNS a fost prezentata o expozitie de carte si lucrari; la cabinetul de istorie s-a desfasurat simpozionul cu tema Marea Unire reprezinta incununarea nazuintelor marilor nostri voievozi si visul de aur al romanilor din toate timpurile, iar ulterior, a fost prezentat filmul documetar Salajul si Marea Unire.

Alte articole

Leave a Comment