La Casa de Cultură a Sindicatelor, preotul greco-catolic Vasile Alexandru Barbolovici lansează volumul ”Conciliul de la Ferrara – Florenţa (1438-1439) Istoria și ecleziologia unirilor”

Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui  lansarea cărţii ”Conciliul de la Ferrara- Florenţa (1438-1439) Istoria și ecleziologia unirilor” – volum semnat de Vasile Alexandru Barbolovici. Evenimentul cultural va avea loc în 4 septembrie, începând cu ora 17, iar lansarea acestei lucrări tematice va beneficia de prezența PS Virgil Bercea – episcop greco-catolic de Oradea și prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun de la Roma și Ordinul Suveran de Malta, un mesaj despre carte și autor fiind transmise și de academicianul Ioan Aurel Pop – Președintele Academiei Române. Lucrarea se adresează unui public vast: de la slujitori ai bisericii și ai credinței, indiferent de confesiune sau ideologie, în mod particular, la dascăli, oameni de cultură, până la toate categoriile de vârstă, pregătire sau interese, întrebările și preocupările legate de o unitate adevărată în biserică și credință existând dintotdeauna și la toate nivelurile. Intrarea la acest eveniment cultural deosebit este liberă, în limita locurilor disponibile. Lucrarea a fost tradusă în limba română de Monica Omilescu şi a fost  publicată anul acesta sub egida Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane Cluj-Napoca, Cuvinte-înainte: Liviu Petru Zăpârţan – ambasador și PS Virgil Bercea – episcop greco-catolic de Oradea şi studiu introductiv- profesor Cezare Alzati  dr. Honoris Causa al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Autorul, preot greco-catolic înrudit cu Alimpiu Barbulovici

Autorul volumului, Vasile Alexandru Barbolovici –  vicar foraneu (sincel) pentru românii uniți din Italia de Nord din anul  2015, s-a născut la 20 martie 1968, în satul Chilioara, comuna Coșeiu, județul Sălaj. Din anul  1997 este preot greco-catolic. A obținut doctoratul în teologie, cu specializare în studii ecumenice, la Universitatea Pontificală Antonianum din Roma în anul 2017, cu teza ”Storia et ecclesiologia delle unioni”, obținând distincția „Summa cum laudae”, precum și acordul și îndrumarea de editare, fiind publicată sub titlul „Il Concilio di Ferrara-Firenze (1438-1439): Storia et ecclesiologia delle Unioni” (Bologna, 2018, 320 p.). În perioada 2002-2005 a fost preot-paroh pentru românii uniți din Patriarhatul Veneției, iar în perioada 2005-2015, protopop pentru românii uniți din regiunea Triveneto din Italia. Autorul este înrudit cu Alimpiu Barbulovici (1834-1914), născut în Chilioara – vicar al Silvaniei, paroh al Șimleului, protopop de Crasna și Valcău, președinte al Reuniunii Învățătorilor Români Sălăjeni, primul președinte al Institutului de Credit și Economii ”Silvania”, promotor de seamă al intereselor naționale, al ridicării nivelului cultural și economic al maselor, sprijinind acțiunea de alfabetizare a românilor din Sălaj, punând bazele unor școli, militând pentru păstrarea limbii române în școli și în biserică.

Alte articole

Leave a Comment