Iuliu Maniu: “Pe domeniul de la Bădăcin să se ocrotească şi să se instruiască tineri”

Respectarea testamentului lui Iuliu Maniu reprezintă un scop pentru toți cei care susțin sau sunt implicați în vreun fel, în campania publică de salvare și conservare a Casei Memoriale “Iuliu Maniu” din Bădăcin. Conform testamentului marelui om politic, la Bădăcin, Maniu și-a dorit să existe un nucleu de cultură, un loc special amenajat în care să se organizeze activități educative, cu și pentru tineri.

100 de tineri se vor întâlni la Bădăcin

Peste 100 de tineri vor participa zilnic, în perioada 10-21 august, la activitățile care se vor desfășura la Bădăcin, în cadrul celei de-a doua ediții a parteneriatului educațional internațional intitulat “Împreună în diversitate şi culturalitate”. Pe parcursul celor 11 zile, un grup de animatori, numit “Fatti di Speranza”, va veni la Bădăcin tocmai din orașul italian Brescia, pentru a organiza o serie de activitaţi atractive pentru tineri și copii, printre care amintim jocurile în echipă, atelierele de lucru, învăţarea de cântece, lecţiile de pictură, dans şi de limba italiană. Toate activităţile se vor desfăşura la Şcoala Primară ,”Iuliu Maniu” din Bădăcin, sub atenta îndrumare a cadrelor didactice implicate în proiect.

“Cel mai mult mi-a plăcut că am putut să învăț cuvinte și expresii în limba italiană”

Scopul parteneriatului realizat între mai multe instituții sălăjene și grupul italian de animatori, este de a oferi copiilor și tinerilor un prilej de a participa la o activitate educativă și relaxantă în același timp, care se desfășoară în timpul vacanţei de vară. “Eu am participat și anul trecut la întâlnirea cu italienii și voi participa și în acest an. Cel mai mult mi-a plăcut că am putut să învăț cuvinte și expresii în limba italiană, pe lângă alte lucruri practice ca împletirea de brățări”, ne-a declarat Ana Maria, una dintre participantele de anul trecut. Totodată, prin acest parteneriat se urmărește cultivarea prieteniei, a socializării, a deschiderii şi a fraternizării copiilor de diferite vârste, naţionalități, obiceiuri şi tradiţii, dar şi dezvoltarea ideii de voluntariat, prin implicarea gratuită în slujba semenilor, într-o lume diversă, multiculturală. Activitățile de la Bădăcin se vor desfășura cu sprijinul părților implicate, după cum urmează: Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Primăria Comunei Pericei, Şcoala Gimnazială Nr.1 Pericei, Şcoala Primară „Iuliu Maniu” Bădăcin, Grădiniţa cu Program Prelungit Numărul 1 Pericei, Asociaţia “Grădiniţa Copiilor Noştri” Pericei, Colegiul Naţional “Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, Şcoala Gimnazială Numărul 1 din localitatea Panic, Parohia Greco-Catolică Bădăcin și grupul de animatori italieni „Fatti di Speranza”.
Coordonatorii principali ai proiectului educaţional sunt directorul Şcolii Gimnaziale Nr.1 Pericei, profesor Filip Gyongyi-Ana şi profesor Maria Borz, iar cadrele didactice din această unitate, implicate în parteneriat sunt: profesorul Jozsa Erika, profofesorul învăţător primar Bacsadi Izabella, professor învăţător primar Kiraly Eniko, profesor Jozsa Marcela, profesor învăţător primar Debre Beata, profesor învăţător primar Breda Krisztina, secretar Sfăt Teodora-Crina şi coordonatorul de structură al Grădiniţei cu Program Normal Bădăcin, Man Liana. De la Colegiul Naţional ,,Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei participă profesorul Otilia Vasil, iar de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Panic profesorul Dobrai Erika.
Reamintim că din luna februarie se desfăşoară campania publică “Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!”, care îşi propune strângerea de fonduri pentru salvarea casei de la prăbuşire şi redarea acesteia publicului larg, campanie ce se adresezează tuturor românilor din ţară şi străinătate.
Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:
Lei: RO22RZBR0000060002085400
Euro: RO18RZBR0000060002899205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj.

Maniu oferea burse de studiu

Implicarea lui Maniu în asigurarea unei bune educaţii copiilor din Bădăcin nu s-a rezumat doar la ridicarea şi dotarea unei şcoli. Localnicii îşi amintesc că ori de câte ori venea acasă, acesta trecea pe la şcoală şi se interesa de la dascăli de rezultatele elevilor la învăţătură. Celor mai buni elevi Maniu le oferea burse şi îi trimitea la studii prin ţară la Cluj sau Bucureşti. “În note de impresii” aflată la dispoziţia vizitatorilor Casei Memoriale „Iuliu Maniu“ din Bădăcin, Ştefănucă Chişiu nota în 2001 la vârsta de 72 de ani o întâmplare de pe vremea când era clasa a III-a primară. Bătrânul îşi amintea despre cum într-o zi „Domnişorul Iuliu Maniu” a oferit elevilor pachete mari cu bomboane în schimbul recitării unei poezii. Premiul cel mare un pachet de bomboane de 2 kilograme era oferit elevului care va recita o poezie pe care Maniu nu o auzise până atunci.
Prin campania publică “Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!” se doreşte reabilitarea clădirii, refuncţionalizarea clădirii ca şi muzeu, precum şi amenajarea unui centru destinat activităţilor tinerilor, avându-se în vedere amenajatea unei săli de conferinţe.

Material realizat de echipa de campania ““Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!”, campanie susţinută de cotidianul Magazin Sălăjean

Leave a Comment