In memoriam Ioan Nemeş

În urmă cu 14 ani ne-a părăsit prematur profesorul Ioan Nemeș personalitate complexă cu notabile realizări în domeniul învățământului și cu excepționale prestații în cel artistic interpretativ alături de formația sa de suflet Orchestra de muzică populară reprezentativă pentru județul nostru.
Ioan Nemeș alături de coregraful Gavril Iepure au construit un ansamblu de mare valoare artistică care s-a constituit într-o adevărată școală de muzică și dansuri populare.
În acest ansamblu s-au format o serie de instrumentiști și dansatori care ulterior au devenit instructori și dirijori la diferite formații din județ și țară.
Ioan Nemeș era un fin cunoscător al folclorului sălăjan iar prin profesionalismul sau a reușit să promoveze o serie de creații instrumentale și vocale de o mare valoare artistică.
Născut în Sîncraiul Almașului iubea cântecul popular confundându-se cu acesta. Din această localitate și pe această vale a Sălajului s-au format o serie de interpreți-instrumentiști și soliști vocali; o serie de tineri îndreptându-se spre instituțiile de învățământ artistic din Cluj-Napoca.
Fiind și un foarte bun instrumentist (clarinetist) Ioan Nemeș a fost și un interpret individual de mare valoare.
În calitate de profesor la Școala Gimnazială Mihai Eminescu, și la Liceul Pedagogic Gheorghe Șincai a sădit în sufletul elevilor dragostea pentru creațiile muzicale valoroase , contribuind în același timp la orientarea elevilor talentați spre arta sunetelor.
Pentru talentul și profesionalismul sau a fost îndrăgit de elevi, colegi și părinți și apreciat de cei mai mari interpreți și specialiști din domeniu.
Ioan Nemeș a cochetat și cu creația muzicală în diferite forme. A fost un bun orchestrator, a și compus o serie de lucrări pentru uzul elevilor și celor interesați.
Îmi face o mare plăcere să aduc în atenția iubitorilor de muzică piesa ”Mama” pe versurile colegului său Vasile Goga, profesor de Limba și literatură română la Școala Gimnazială Mihai Eminescu.
Colegi fiind de studii timp de 11 ani și mai apoi activând în acest oraș până la trecerea lui în lumea celor drepți sunt sigur că Ioan ne privește din Rai și se bucură că a lăsat pe aceste meleaguri valori care vor dăinui.

Prof. dr. Ioan Chezan

One Thought to “In memoriam Ioan Nemeş”

  1. Anonim

    IN MEMORIM???

Leave a Comment