În apropiere de Șimleu Silvaniei, doi copii au găsit sute de monede de argint

Doi copii au descoperit în apropiere de Șimleu Silvaniei un tezaur dacic alcătuit din sute de monede de argint, trei brățări și o fibulă. Descoperirea a avut loc în anul 1986, iar tezaurul a devenit unul dintre cele mai valoroase tezaure dacice din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, potrivit oficialilor instituției.

Povestea descoperirii tezaurului este una impresionantă. „Doi copii, pe nume Mălin şi Gigel Lazoc, au descoperit în 25 aprilie 1986, în apropiere de Şimleu Silvaniei, la Cehei, un tezaur care avea să devină, în timp, unul dintre cele mai valoroase tezaure dacice din patrimonial Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Trei brăţări, o fibulă şi un lanţ din argint, toate de factură dacică, precum şi 552 de monede de argint – drahme greceşti, au fost descoperite de copii în timp ce scoteau pământ dintr-un versant al dealului din spatele casei. Tezaurul cântăreşte 2,122 kilograme și se datează în a doua jumătate a secolului I a. Chr”, este mesajul postat pe pagina de facebook a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Foto: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

3 Thoughts to “În apropiere de Șimleu Silvaniei, doi copii au găsit sute de monede de argint”

  1. Anonim

    Va să zică, și asta în regimul comunist !

  2. […] Doi copii au descoperit în apropiere de Șimleu Silvaniei un tezaur dacic alcătuit din sute de monede de argint, trei brățări și o fibulă. Descoperirea a avut loc în anul 1986, iar tezaurul a devenit unul dintre cele mai valoroase tezaure dacice din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, potrivit oficialilor instituției. Povestea descoperirii tezaurului este una impresionantă. „Doi copii, pe nume Mălin şi Gigel Lazoc, au descoperit în 25 aprilie 1986, în apropiere de Şimleu_Silvaniei, la Cehei, un tezaur care avea să devină,  » Citeste mai mult […]

  3. Anonim

    Mai,ziarul.Io credeam ca treaba asta s-o intamplat ieri! Fara suparare,parea stire de brekkingnews.Aaa,s-a intamplat in ,86?No bine c-am aflat.Si voi,da’si noi.Oare Ziar de Cluj stie?

Leave a Comment