“Haidaţ’ pă la noi! Deschideţi lada cu zestre sălăjeană!” – eveniment încărcat de tradiție și bunătăți

Parcul Central din Zalău a găzduit joi, 13 septembrie, cea de-a treia ediţie a evenimentului de promovare a patrimoniului local “Haidaţ` pă la noi! Deschideţi lada cu zestre sălăjeană!”. În acest cadru, publicul de toate vârstele a fost invitat la un traseu turistic pe aleile parcului, prilej de descoperire a specificului zonelor Sălajului, oferta meşterilor populari şi producătorilor tradiţionali şi atelierele interactive. Copiii şi adulţii, deopotrivă, au confecţionat broşe, mărgele şi brăţări, au ales și cumpărat icoane pictate pe lemn, clopuri din talaş şi paie, ceramică tradițională, pălării și coșuri, cusături şi ţesături, obiecte decorative realizate prin împletituri din nuiele, perne decorative, produse cosmetice şi alimentare din lavandă, miere de albine și produse apicole, diverse sortimente de pălincă, şampanie, dulcețuri, prăjituri, mâncăruri tradiționale, bomboane și acadele de casă sau turtă dulce.
A fost organizată cu acest prilej și o tombolă cu trei premii: un coş cu produse tradiţionale, un tur al Şimleului cu degustare de produse tradiţionale (pentru două persoane) şi intrare gratuită pentru patru persoane la expoziţia Clio High Tech, a Muzeului Judeţean Zalău. În programul evenimentului au fost incluse prezentarea proiectului de promovare turistică “Hoinar prin Sălaj”, al profesorului Mirel Matyas, o expunere a beneficiilor consumului de lavandă, proiecţia scurtmetrajului “Oamnii din Dealul Ţarinei”, o prezentare a vieţii lui Iuliu Maniu, artizanul Marii Uniri, precum şi un spectacol muzical-coregrafic susţinut de Ansamblul Folcloric “Columna” şi Ansamblul Artistic Profesionist “Porolissum” al Casei Municipale de Cultură Zalău.

Doritorii au avut posibilitatea să trimită mesaje rudelor și prietenilor din ţară şi străinătate, cărţi poştale oferite de Centrul Turistic Zalău. Manifestarea a fost organizată de Primăria Zalău, prin Centrul Naţional de Informare şi promovare Turistică Zalău, în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, primăriile şi centele de informare turistică din Şimleu Silvaniei, Buciumi, Camăr, Crasna, Hereclean, Mirşid, Nuşfalău, Pericei, Plopiş, Şamşud şi Zimbor.

 

 

 

Leave a Comment