13 septembrie – Ziua Pompierilor

În acest an centenar se împlinesc 170 de ani de la Bătălia din Dealu Spirii în care pompierii bucureşteni conduşi de bravul căpitan Pavel Zăgănescu alături de alte structuri militare au înfruntat armata otomană pentru apărarea idealurilor revoluţiei din anul 1848. Ziua de 13 Septembrie este un reper major din istoria armei, prilej cu care Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Porolissum” al județului Sălaj a organizat şi desfăşurat o serie de activităţi.
Un ceremonial festiv s-a desfăşurat astăzi, de la ora 11, în sala Porolissum a Consiliului Judeţean Sălaj, la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene, ai structurilor teritoriale ale MAI şi MAPN, reprezentanţi ai instituţiilor cu care ISU colaborează și cadre ISUÎn cadrul evenimentului s-au desfăşurat o serie de activităţi, printre care prezentarea unui scurt istoric al pompierilor sălăjeni, avansarea înainte de expirarea stagiului minim în grad a șase cadre (un ofiţer şi cinci subofiţeri); acordarea unor diplome de muţumiri şi felicitări unor cadre care s-au remarcat pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu; acordarea unor diplome de onoare din partea publicaţiei Agenda Pompierului; acordarea unor diplome celor patru voluntari ISU care au absolvit cursul de prim ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare; prezentarea unor scrisori de mulţumire a unor inspectorate judeţene la care pompierii sălăjeni au intervenint în sprijin; premierea activităţilor sportive la minifotbal şi volei din cadrul competiţiilor „Cupei 13 Septembrie”.
Ca urmare a propunerilor comenzii unităţii, plt. adj. Gorgan Vasile a fost desemnat „Salvatorul anului” şi a participat la ceremonialul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă pentru primirea distincţiei conferită. În luna ianuarie, colegul nostru, aflându-se în timpul liber, în localitatea Baciu, judeţul Cluj, a salvat viaţa unui bărbat care se afla în stop cardiorespirator, aplicând manevre de resuscitare. Personalul medical sosit ulterior la fața locului şi-a exprimat aprecierea pentru modul competent de intervenţie a paramedicului sălăjean.

Leave a Comment