Expoziţie de grafică şi pictură „Peregrinări sălăjene”

O expoziţie de grafică şi pictură a elevilor secţiei de artă a Liceului Teoretic „Apáczai Csere János” din Cluj-Napoca va fi găzduită de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj începând din 21 februarie.
Proiectul „Peregrinări sălăjene” iniţiat de artistul plastic Székely Géza, profesorul de desen al liceului, s-a derulat anul trecut în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, având mai multe componente: o expoziţie de etnografie din colecţii particulare sălăjene susţinută la galeria liceului (gestionată de muzeu) şi o practică de documentare artistică (de teren) a elevilor în zona Codrului sălăjen, proiect ce a rezultat într-un material artistic de grafică (linogravuri color) şi pictură cuprins în prezenta expoziţie.

Materialul prezentat se inspiră din fotografiile vechi şi mai noi ale volumului în curs de realizare cu titlul Maghiarii din Sălaj, vol. 2, cuprinzând motive de arhitectură şi artă populară sălăjeană maghiară folosindu-se şi de materialul expoziţional etnografic menţionat mai sus (ceramică, port, textile). Întrucât proiectul este unul de succes, iniţiatorii au decis prezentarea rezultatelor şi la Zalău, expoziţia fiind realizată în colaborare cu Muzeul din Zalău, partenerul proiectului. Expoziţia poate fi vizitată pe cursul lunilor februarie și martie. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 21 februarie 2018, de la ora 13, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Leave a Comment