Eveniment de înaltă ținută intelectuală: „Întâlnirea publicaţiilor culturale din Nord, la Bistriţa”

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud și Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud au organizat și au fost gazdele unei întâlniri de excepție  a publicaţiilor culturale din Nord: Caiete Silvane, Poesis, Nord literar, Cronograf, Mişcarea literară și Răsunetul cultural 

Amfitrionul acestei ample și frumoase întâlniri a fost directorul Bibliotecii Județene „George Coşbuc”, preotul, poetul și animatorul cultural Ioan Pintea, iar gazdele: Alexandru Pugna, Olimpiu Nuşfelean, Menuţ Maximinian au avut grijă ca acest act de cultură de înaltă valoare să se desfășoare la înalte cote de ținută intelectuală și culturală.

Au participat redactori și colaboratori ai revistelor menționate, unele cu tradiție, altele mai nou înființate, au fost prezenți scriitori, iubitori de cultură, profesori și elevi.

Din județul Sălaj au participat: Daniel Săuca, Viorel Mureșan, Carmen Ardelean, Marcel Lucaciu, Ion Pițoiu-Dragomir,  Silvia Bodea Sălăjan, Angela Maxim, alături de scriitori din Bistriţa-Năsăud, Maramureș și Satu Mare.

Au fost momente unice. Scriitorii/redactorii din cele patru județe din nordul țării s-au întâlnit și au participat la o suită de activități organizate cu scopul de a așeza actul cultural la locul care i se cuvine. S-a purtat un dialog animat, viu, pe probleme de cultută, în general, și de literatură, în special, s-au împărtășit impresii, idei, experiențe și idealuri, s-au citit versuri din creațiile proprii, s-au evocat personalități ale culturii noastre naționale care își au obârșia în acest spațiu geografic binecuvântat, s-a vizitat Biblioteca Județeană, alte obiective cu rezonanță în istoria locului, au avut loc întâlniri cu autoritățile locale și cu alți animatori și iubitori de cultură.

Daniel Săuca a subliniat buna colaborare a instituției pe care o conduce cu autoritățile locale, fapt care a fost aplaudat de către participanți.

Timpul parcă s-a dilatat, pentru că pe parcursul acestei scurte perioade s-au realizat atât de multe obiective ce vizează amprenta spiritualității noastre asupra unei epoci în care cultura și literatura sunt domenii vitregite de puterea banului.

 

Silvia Bodea Sălăjan

 

 

 

 

 

2 Thoughts to “Eveniment de înaltă ținută intelectuală: „Întâlnirea publicaţiilor culturale din Nord, la Bistriţa””

  1. […] Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud și Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud au organizat și au fost gazdele unei întâlniri de excepție  a publicaţiilor culturale din Nord: Caiete Silvane, Poesis, Nord literar, Cronograf, Mişcarea literară și Răsunetul cultural  Amfitrionul acestei ample și frumoase întâlniri a fost directorul Bibliotecii Județene „George Coşbuc”, preotul, poetul și animatorul cultural Ioan Pintea, iar gazdele: Alexandru Pugna, Olimpiu Nuşfelean, Menuţ Maximinian au avut grijă ca acest act de cultură de înaltă valoare să se desfășoare la înalte cote de ținută intelectuală… Citeste mai mult […]

  2. […] Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud și Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud au organizat și au fost gazdele unei întâlniri de excepție  a publicaţiilor culturale din Nord: Caiete Silvane, Poesis, Nord literar, Cronograf, Mişcarea literară și Răsunetul cultural  Amfitrionul acestei ample și frumoase întâlniri a fost directorul Bibliotecii Județene „George Coşbuc”, preotul, poetul și animatorul cultural Ioan Pintea, iar gazdele: Alexandru Pugna, Olimpiu Nuşfelean, Menuţ Maximinian au avut grijă ca acest act de cultură de înaltă valoare să se desfășoare la înalte cote de ținută intelectuală…  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment