„Edenul din Silvania”, în expoziție la Parla-Madrid

În biserica ortodoxă română din Parla-Madrid a avut loc ieri deschiderea expoziției de pictură „Edenul din Silvania” a pictorului Flavius Lucăcel. Este vorba despre un demers susținut de Centrul Cultural Sfântul Antim Ivireanul din Parla-Madrid, Consiliul Județean Sălaj și Centrul de Cultură și Artă al Județului (CCAJ) Sălaj. În cadrul evenimentului, au vorbit preotul, poetul, scriitorul Eugen Barz – președintele centrului amintit, Dragoș Cosmin Popa, vicepreședinte al Asociației Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania (ASARS) și criticul de artă Antonio Calderón de Jesús. În discursul său, omul de artă spaniol a făcut o pledoarie pentru valorile culturale românești, europene prin excelență, valori care merită cunoscute, promovate.

Despre expoziția artistului sălăjean, criticul a spus că reprezintă o sinteză a spiritualității românești realizată de un om cu o inocență deosebită. „Edenul din Silvania” valorifică patrimoniul material și imaterial al Țării Silvaniei, ștergare și țoale vechi țesute de femei din satul Aluniș ori geamuri meșterite în satul Tihău, fiind un demers pentru păstrarea a ceea ce au făcut artizanii, meșteșugarii satului sălăjean.

Daniel Săuca, managerul CCAJ Sălaj, a prezentat revista și editura „Caiete Silvane”, precum și expoziția menționată. În opinia sa, Flavius Lucăcel scoate pe fereastră averea, zestrea satului de odinioară, să o vadă lumea de azi, lume care și-a pierdut și deprinderea de a privi pe fereastră. Să se uite, adică, în oglindă. Să-și rememoreze nemurirea. Și Edenul din Silvania. Un paradis nu doar imaginar… Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 19 iunie, de la ora 11.30, în biserica amintită din Parla-Madrid, vernisaj urmat de o întâlnire a oaspeților din Sălaj cu membri ai ASARS, în cadrul căreia vor fi prezentate revista și editura „Caiete Silvane”, membrii asociației, poeții prezenți urmând să citească din creațiile lor.

One Thought to “„Edenul din Silvania”, în expoziție la Parla-Madrid”

  1. […] În biserica ortodoxă română din Parla-Madrid a avut loc ieri deschiderea expoziției de pictură „Edenul din Silvania” Citeste mai mult […]

Leave a Comment