Două zile de film rus la Zalău

Cinefilii sălăjeni sunt aşteptaţi în această săptămână la un eveniment găzduit de Sala „Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în cadrul căruia, vor putea urmări proiecţii ale unora dintre cele mai apreciate filme ruseşti.
Organizată în cadrul Muza Fest 2017, manifestarea „Zilele Filmului Rus” va debuta joi, 16 noiembrie, la ora 13, în sala festivă a Colegiului Naţional „Silvania”, cu producţia „Curierul” (1986), urmată la ora 18, la Centrul de Cultură, de „Noi, jazzmenii” (1983), şi la ora 20, de „Călăreţul numit Moarte” (2004). În 17 noiembrie, sunt programate filmele „Vise” (1993), la ora 18, respectiv „Ziua Lunii Pline” (1998), de la ora 20.

Noi, jazzmenii

Rusia sovietică. Anii ’20. Perioada NEP-ului (Noua Politică Economică). Kostea Ivanov, student la colegiul de muzică din Odessa, este atras de noul curent în muzică – jazz-ul. Pentru pasiunea aceasta, el, fiind comsomolist, este exmatriculat din colegiu, având de ales între studii și muzica preferată. Konstantin alege jazzul. Kostea vrea să-și formeze propriul jazz band. La anunțul lui se prezintă doi prieteni muzicieni, Stiopa și Jora. Stiopa cântă la banjo, iar Jora – la tobe. Konstantin le trezește interesul pentru jazz și noul jazz band începe repetițiile…

Călărețul numit Moarte

Rusia la începutul secolului XX. S-a comis o serie de acte teroriste sângeroase împotriva înalților demnitari de stat. Ținta principală a teroriștilor este asasinarea Marelui Cneaz Serghei Alexandrovici. Atentatul este pregătit de către membrii așa numitei „Organizații de luptă” conduse de Jorj. Scăpând cu viață, Jorj realizează brusc că asasinarea Marelui Cneaz devine sensul existenței sale și că este gata de orice pentru realizarea acestui plan. El comite o crimă îndrăzneață, totuși îl așteaptă o mare dezamăgire.

Vise

Contesa Prizorova, o aristocrată a secolului XIX, trăiește în Moscova. Este bogată, tânără, dar de la o vreme a început să aibă vise extrem de ciudate. Cum că ea nu-i prințesă, ci femeia de serviciu Mașa Stepanova care în anul 1993 muncește la cantina nr. 9. Vine de la periferie, este angajată temporar și locuiește într-un cămin. Negăsind nicio explicație a acestor vise, contesa apelează la un doctor.
Curierul
Absolventul de liceu Ivan, așteptând să fie recrutat în armată, îndeplinește funcția de curier într-o redacție. Adulții din jurul său adoptă cu greutate uimitorul talent al acestui tânăr de a transforma orice faptă într-un eveniment neverosimil, uneori extrem de hazliu, alteori, însă, de-o tristețe iremediabilă…

Ziua Lunii Pline

Eroii filmului sunt “rușii noi” și un bătrân uzbec, un killer de succes și un DJ popular, o prințesă superbă și un monah enigmatic, un diplomat străin și un mare poet… Absolut necunoscuți între ei, oamenii interpretează scene sociale din viață fără să presupună că, după o mare perioadă de timp, faptele lor, chiar dacă prin ricoșare, vor influența viețile altora. Fiecare va lăsa o urmă de neșters în istorie, dacă nu în cea globală, atunci într-una personală și va deveni parte integrantă a unui letopiseț nou. În final devine clar sensul existenței omului în această lume, rolul său în formarea Universului.
Manifestarea este organizată de către Ambasada Federaţiei Ruse şi Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură la Bucureşti şi este dedicată marelui cineast rus, directorul general al concernului de film „Mosfilm”, Karen Şahnazarov.

One Thought to “Două zile de film rus la Zalău”

  1. Anonim

    Bravo, tavarisci! Dati nainte cu „Mama Rusia”, iubirea comunistilor de la conducerea judetului. Totusi, schimbati, va rugam, in DEX, definitia actualului partid de guvernamant. Propunerea mea este: PSD = partid antiromanesc, urmasul partidului comunist care a distrus cultura si spiritualitatea acestui popor. Un partid cu origini bolsevice nu poate fi decat un partid plin de tradatori de neam si tara!

Leave a Comment