Dinu Iancu Sălăjanu: “Rămas bun, maestre Dumitru Fărcaș”

Doi mari artiști, doi prieteni de-o viață, doi români adevărați, iubți de românii din toate zonele țării: Dumitru Fărcaș și Dinu Iancu Sălăjanu. Puțini știu că prietenia care i-a legat pe cei doi artiști a depășit, de-a lungul deceniilor, prin intensitate, prin respectul reciproc, prin nenumăratele turnee și momente petrecute împreună, granițele unei prietenii obișnuite. Profund afectat de dispariția lui Dumitru Fărcaș,  Dinu Iancu Sălăjanu ne-a declarat în exclusivitate:

“Am aflat cu mare tristețe despre plecarea lui Dumitru Fărcaș. Îmi este greu să mă obișnuiesc cu gândul că nu mai este printre noi. Cuvintele sunt sărace, insuficiente, pentru a reda ceea ce am trăit alături de artistul și omul Dumitru Fărcaș. Rar mi-a fost dat să întâlnesc, în toată cariera mea, un om mai sensibil, mai profund, un artist mai perfecționist și mai riguros decât Dumitru Fărcaș. El mi-a fost ca un părinte, ne leagă amintiri prețioase, pe care nu le voi uita niciodată. Nenumărate turnee în Europa sau peste Ocean, sute de spectacole în țară, emisiuni de televiziune, toate, fiecare în parte, au reprezentat pentru mine o șansă și o bucurie nemăsurată de a-l avea în preajmă pe Dumitru. Altruist, atent la detalii nevăzute de alții, sensibil, cald. I-a susținut mereu pe cei tineri, pe artiștii populari, a iubit și ajutat oamenii. Respectul pentru publicul său, calitatea desăvârșită a actului artistic și talentul uriaș, au însoțit fiecare apariție a lui Dumitru Fărcaș.

Ne-am sfătuit, ne-am sprijinit mereu reciproc, am învățat din smerenia și modestia lui și am înțeles de fiecare dată că asta înseamnă, cu adevărat, un artist desăvârșit. Ultimii ani și afecțiunile venite odată cu vârsta, deși i-au îngreunat pașii, nu l-au împiedicat să cânte și sunt bucuros că a fost unul dintre puținii artiști care s-au bucurat până în ultima clipă de atenția și aprecierea publicului. A fost și va rămâne pentru totdeauna, un artist recunoscut de românii de pretutindeni, este o performanță uriașă, greu de repetat. Iar dacă talentul lui Dumitru Fărcaș va fi foarte greu de egalat de către un alt artist, măiestria și vraja ce se nășteau din taragotul lui, amprenta muzicală pe care o lăsa pe fiecare notă de pe portativ, sunt lucruri care nu se vor mai repeta niciodată, pe scena populară românească”, ne-a spus Dinu Iancu Sălăjanu.

Cel mai mare taragotist al României, poate unul dintre cei mai mari din lume, Dumitru Fărcaș s-a stins din viață marți dimineața, la vârsta de 80 de ani, la un spital din Cluj-Napoca, în urma unui stop cardio-respirator survenit pe fondul unor probleme mai vechi de sănătate.

Dumnezeu să îl odihnească în pace.

Alte articole

3 Thoughts to “Dinu Iancu Sălăjanu: “Rămas bun, maestre Dumitru Fărcaș””

  1. Anonim

    Dumnezeu sa il odihnească in pace. Frumoase rânduri, artisti de valoare, pe care trebuie sa ii pretuim mereu! ❤

  2. Anonim

    Să aiba pace ! Muzica lui ne va inalta inimile mult timp de acum înainte !

  3. Anonim

    Dumnezeu sa il odihneasca! Un mare artist,un mare om.

Leave a Comment