CU PLUTA PRINTRE SECOLE

CU PLUTA PRINTRE SECOLESăptămâna trecută, oraşul Jibou a fost vizitat de nişte oaspeţi care n-au sosit nici cu trenul, nici cu autobuzul, ci cu pluta. Activiştii clujeni din cadrul organizaţiei Greenpeace şi-au construit două plute din lemne tăiate dintr-o pădure replantată. Pentru a mări flotabilitatea ambarcaţiunilor, ei au adunat 2000 de sticle de plastic, pe care le-au prins cu plase dedesubtul plutelor. Expediţia a fost echipată cu aparate ultimul răcnet, printre care alimentatoare ecologice cu celule solare şi sisteme de orientare cu GPS. Din păcate, seceta prelungită a făcut ca apele Someşului să fie foarte mici, aşa că expediţia a întâmpinat dificultăţi mult mai mari decât se anticipase.

Expediţia condusă de Adrian Bindea cuprinde 12 persoane, care şi-au propus să inventarieze toate sursele de poluare de pe râul Someş, ca apoi să-l redea curat comunităţilor de pe firul apei. Iniţiatorii călătoriei au constatat cu stupoare că în acest moment râul e stăpânit de fabricile şi uzinele care deversează în el mii de tone de reziduuri.

Expediţia a pornit din Dej, sâmbătă, 2 august şi şi-a propus să ajungă până pe râul Tisa, unde ecologiştii români se vor întâlni la Szeged cu membri Greenpeace din Austria, Slovacia şi Ungaria. De la Szeged, marinarii de apă dulce (şi poluată) se vor întoarce în ţară cu trenul.

GREENPEACE LA COTUL SOMEŞULUI

Jiboul poate fi regăsit cu uşurinţă pe orice hartă a României datorită faptului că se află situat în punctul unde apele Someşului îşi schimbă radical direcţia de curgere. Cine se urcă pe Piscuiul Ronei/ Ţugluiul Turbuţâi/ Dealul lui R

Leave a Comment