„Colţul Centenar”, inaugurat la Prefectură

Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, Prefectura Sălaj a lansat vineri, 14 decembrie, un proiect intitulat „Colţul Centenar”, implementat din fonduri guvernamentale, în cadrul căruia la parterul instituţiei a fost amenajată o expoziţie de 18 panouri luminoase ce propun o incursiune în istoria României ultimului secol. La inaugurarea „Colţului Centenar” a fost prezent, alături de membrii Colegiului Prefectural, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Valentin Şerdan-Orga.

Prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, a precizat, în deschidere, că expoziţia s-a dorit să fie o sinteză a evenimentelor din România ultimei sute de ani, prezentată într-un mod cât mai atractiv, în special pentru tânăra generaţie.

„Deşi multă lume a prezentat situaţia de anul acesta ca fiind dezastruoasă, prin modul în care am marcat acest moment astral al istoriei, trăgând linie cred că vom ieşi pe plus. Şi asta tocmai din aceste mici proiecte, din aceste eforturi care s-au făcut la nivel local de către cei care din profesionalism, din patriotism, au pus umărul la realizarea diverselor momente. Sălajul, chiar dacă este unul dintre judeţele mici ale patriei, este îmbibat de istorie, de la arheologie, până la perioada contemporană”, a declarat, în acest context, oficialul BCU Cluj.

Acesta a făcut o scurtă expunere privind importanţa momentului 1918 în istoria naţioanală, iar istoricul Marin Pop a prezentat modul în care a fost concepută expoziţia, subliniind totodată contribuţia personalităţilor sălăjene precum Iuliu Maniu sau Gheorghe Pop de Băseşti la Marea Unire.

Expoziţia este una itinerantă, ea urmând să ajungă, în perioada următoare în instituţii publice din orașele și comunele din județ. „Colţul Centenar” a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Sălaj şi Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu” Zalău, printre temele abordate numărându-se evoluţia învăţământului românesc, a condiţiilor de trai, dezvoltarea urbană, evoluţia arhitecturii ţărăneşti, dezvoltarea reţelei de cale ferată ori 100 de ani de sport în România.

2 Thoughts to “„Colţul Centenar”, inaugurat la Prefectură”

  1. Anonim

    Nu s-a terminat centenarul? Ar fi cazul sa mai terminam cu festivismul si sa ne apucam de lucru!

  2. Anonim

    La așa număr mare de panouri, trebuia să aducă și un popă, să le stropească!

Leave a Comment