Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj a lansat două programe culturale considerate premieră națională

Managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Daniel Săuca, a anunțat astăzi lansarea a două programe de o importanță majoră în cultura și turismul din județul nostru. Programele sunt deja funcționale și aduc în atenția doritorilor un traseu al caselor tradiționale sălăjene și o hartă a cântecului sălăjean, ambele disponibile în cadrul unor aplicații digitale de ultimă generație.

Potrivit managerului Daniel Săuca, „Traseele caselor tradiționale sălăjene” este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Sinaptica. Acest demers este parte din eforturile continue ale Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj de a salva, promova și pune în valoare patrimoniul cultural tradițional sălăjean. De această dată, proiectul a fost conceput ca o modalitate concretă de a sprijini inițiativele private prin care se salvează casele vechi din Sălaj. Ceea ce s-a realizat prin acest proiect este doar un început. De această dată, au fost identificate 13 case, cu vechimi care depășesc 80 de ani și care ajung la aproape 200 de ani, distribuite în toate zonele etnografice ale Sălajului. Prezentarea fiecărui case cuprinde imagini cu exteriorul și din interior, precum și istoria acesteia, povestită de actualul proprietare. Toate la un loc creează o imagine coerentă a patrimoniului rural construit din Sălaj și permit vizitatorilor să înțeleagă cum se trăia chiar și mai mult de un secol în urmă. Pe lângă înfățișările deosebite ale caselor, ceea ce este remarcabil este inventarul deosebit de bogat și de valoros pe care îl adăpostesc acestea: obiecte folosite pentru muncile agricole sau în gospodărie, echipament și ustensile pentru bucătărie, vestimentație și decorațiuni interioare”.

 

În program se mai arată că „cele 13 case sunt grupate în cinci trasee de vizitare, întinse în tot Sălajul. Traseele pot fi văzute pe pagina de internet https://case.traditiisalajene.ro/. Tot de aici poate fi descărcată o aplicație pentru telefoanele mobile cu sistemul de operare Android. Prin intermediul acestei aplicații, prima de acest fel din România, toți cei interesați de o experiență deosebită pot naviga din orice loc din lume până la oricare dintre casele incluse în trasee.”

 

Cântecul sălăjean, la un click distanță

Daniel Săuca a precizat astăzi că proiectul cultural „Harta Cântului Sălăjean” implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național este o continuare a eforturilor Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj de a aduce în atenția publicului de astăzi a valorilor culturale reprezentative sălăjene și de a folosi noile tehnologii pentru promovarea tradițiilor locale. „Această inițiativă a pornit de la o realitate cotidiană: folclorul muzical al lumii satului se află pe cale de dispariție. De aceea, au fost identificați interpreți care mai cunosc repertoriul vechi de cântece din Sălaj, iar interpretările acestora au fost înregistrate și puse la dispoziția publicului larg într-un mod accesibil, folosind instrumente tehnologice pe gustul ascultătorilor de astăzi.  Astfel, 31 de cântece, din toate zonele etnografice ale județului și care reprezintă toate etniile care conviețuiesc aici, interpretate de 20 de instrumentiști sunt disponibile pe o pagină de internet și prin intermediul unei aplicații pentru telefonul mobil. Utilizatorii vor putea asculta melodiile, vor putea citi interviurile cu interpreții și, mai ales vor putea folosi harta integrată în aplicația mobilă pentru a putea călători în locurile în care, din când în când, mai pot fi auzite cântece de demult. Abordarea prezentată este una care îmbină o componentă pasivă, specifică oricărei platforme digitale de muzică și video, cu o componentă turistică, de promovare a satelor din Sălaj. Folclorul muzical tradițional este un pretext care invită ascultătorul să descopere locurile în care acest folclor s-a născut și a fost păstrat până astăzi. Toți cei interesați să afle mai multe sunt invitați pe pagina de internet https://canturi.traditiisalajene.ro/ . În partea de jos a paginii vor găsi legătura de unde pot descărca aplicația care funcționează pe telefoanele mobile cu sistem de operare Android”, a încheiat Daniel Săuca. Managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj a mai spus că cele două proiecte pot fi considerate  o premieră națională datorită modalității de aplicare, dar și prin destinația vizată.

 

Leave a Comment