Poetul Viorel Muresan, in revista „Euphorion”

Poetul Viorel Muresan, in revista „Euphorion”

Dupa ce, nu cu mult timp in urma, si-a lansat in Transilvania (si la Zalau) volumul de exceptie „Buchetul de platina” (Ed. Eikon, 2010), un alt volum de poeme „fiind pe teava” – „Locul in care se va deschide cartea” (Dacia XXI, 2010) -, poetul Viorel Muresan isi continua prodigioasa activitate literara prin colaborari la diverse reviste literare de prestigiu din tara. Pe langa rubricile permanente tinute la reviste precum „Poesis” (Satu Mare) sau „Miscarea literara” (Bistrita), lui Viorel Muresan i s-au publicat (si) in ultima vreme mai multe grupaje de versuri in publicatii culturale recunoscute din tara. Un asemenea exemplu recent este revista de literatura si arta de la Sibiu, „Euphorion”, unde, in nr. 11-12 din 2010, i s-a publicat o pagina de poeme. Imbucurator, Viorel Muresan are in pregatire, la Editura „Caiete Silvane”, in seria „Scriitori salajeni”, cartea „Colectia de calimari”, carte ce reuneste scrieri ale poetului despre alti poeti, de la cei clasici pana la cei mai tineri.

Viorel Muresan este profesor de limba si literatura romana la Jibou de zeci de ani, actualmente la Liceul Teoretic „Ion Agarbiceanu”. S-a nascut la 1 aprilie 1953 in Vicea – Maramures. Absolvent, in 1979, al Facultatii de Filologie din Cluj Napoca, sectia romana – rusa. Intre anii 1975 – 1979 a frecventat cenaclul si revista Echinox devenind membru al redactiei si, implicit, al gruparii echinoxiste. A publicat aici pagini de poezie, eseu, traduceri. A colaborat, vreme de peste trei decenii, la importante reviste literare din tara. Este colaborator permanent si al revistei „Caiete Silvane”, revista de cultura a Salajului.

Carti publicate: poezie – „Scrisori din muzeul pendulelor” (Albatros, 1982); „Biblioteca de os” (Dacia, 1991); „Pietrele nimicului” (Dacia, 1995); „Ramele nordului” (Dacia, 1998); „Lumina absenta” (Paralela 45, 2000); „Ceremonia ruinelor” (Dacia, 2003); „Sambata lucrurilor” (Limes, 2006, antologie de autor); „Buchetul de platina” (Eikon, 2010); „Locul in care se va deschide cartea” (Dacia XXI, 2010); critica literara – „Leonid Dimov – monografie” (in colaborare cu Traian Stef), Aula, 2000.

Leave a Comment