Bustul preotului Aurel Bilțiu, dezvelit la Rus

Reprezentanții comunității din Rus au participat la manifestările care au avut loc cu ocazia dezvelirii bustului preotului Aurel Bilțiu, personalitate istorică și culturală a comunei. Cu această ocazie, participanții au marcat și Ziua Națională a României.

Prezent la evenimentul desfășurat miercuri, primarul comunei Rus, Ioan Aurelian Cozma, a declarat că „cel mai important moment din istoria noastră națională este Marea Unire. Tot ce este astăzi datorăm celor întâmplate atunci.  Puteam noi acum sărbători fără ca cei care au pus o piatră de temelie la România Mare sa aibă locul lor care se cuvine în comuna noastră? Consider că preotul Aurel Bilțiu și-a câștigat nemurirea și respectul nostru,  merită veșnica pomenire și un loc de cinste în inima comunei noastre. Aurel Bilțiu este un bastion al demnității și neamului romanesc, a fost un aprig luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, un om care nu s-a dat înapoi de la sacrificii pentru a-și vedea visul împlinit, visul unei națiuni, Marea Unire.”

Cine a fost Aurel Bilțiu?

Potrivit volumului „Localitatea Rus-file de istorie”, carte semnată de Onorica Mureșan și Ana-Maria Mureșan, „Aurel Bilțiu s-a născut în satul Hășdate, județul Cluj, în anul 1865. În anul 1888 a absolvit cursurile Seminarului Teologic Greco-Catolic din Gherla, a fost hirotonit preot și repartizat în parohia Rus, unde socrul său Ioan Cristea a fost protopop, în districtul Vadului. Alături de alți trei săteni, Aurel Bilțiu a făcut parte din delegația celor 300 de români care a înaintat Memorandumul împăratului Franz Ioseph I de la Viena, în iunie 1892. Din inițiativa sa și a învățătorului de la acea vreme, Vasile Ghevre, locuitorii Rusului își exprimă prin două telegrame înaintate ziarului Tribuna din Sibiu adeziunea față de mișcarea memorandistă. Cu entuziasm s-a angajat în ampla acțiune care a avut ca rezultat final Unirea Transilvaniei cu România. În adunarea populară, ce s-a desfășurat în Ileanda Mare la 27 noiembrie, preotul Aurel Bilțiu a fost ales alături de alți patru delegați pentru a reprezenta acest cerc electoral la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918. În urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, familia preotului a fost expulzată și s-a stabilit la Arad. După multe eforturi și o audiență la Horty, fiul acestuia a reușit să obțină pentru familia sa dreptul de revenire în sat. Începând cu data de 2 martie 1949 i se stabilește domiciliul forțat în orașul Dej unde se și stinge din viață în anul 1959, la venerabila vârstă de 94 ani. Faptele preotului și senatorului Aurel Bilțiu au rămas adânc înscrise în istoria localității, județului și a țării noastre, iar, noi, urmașii de pe aceste meleaguri ne bucurăm și ne mândrim cu astfel de înaintași.”

 

One Thought to “Bustul preotului Aurel Bilțiu, dezvelit la Rus”

  1. Pop Ioan

    Domnule primar, dacă preotul Bilțiu a fost preot greco-catolic, de ce nu ați invitat niciun preot din Biserica din care el a facut parte? Nu credeți că și-a dorit să fie comemorat de către preoții greco-catolici?

Leave a Comment