Bunătăți preparate după rețete tradiționale, de către tinerii de la IMPACT

Evenimentul care s-a bucurat de o mediatizare pe măsură, a avut, într-adevăr un impact simțitor asupra zălăuanilor.

Cu mic cu mare, curioși, pofticioși și gurmanzi au venit sâmbătă pe platoul de marmură din fața Prefecturii la evenimentul culinar organizat de tinerii de la mișcarea IMPACT. Nimeni nu a putut rezista platorurilor cu brânză de burduf, cașcaval afumat, slăninuță și cârnăciori, cu atât mai puțin mâncărurilor preparate la cazan, sub îndrumarea și cu sprijinul maestrului Mircea Groza. Multe dintre ele au fost prezentate pofticioșilor dar și iubitorilor artei culinare , fiind apreciate și lăudate de zălăuani. În vederea păstrării și valorificării din punct de vedere turistic, ele vor fi publicate în materiale de promovare a tradiţiilor culinare locale, care vor fi distribuite prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Zalău. Vlad Bejinariu, cel care a condus echipa de organizare, ne-a declarat: „Evenimentul culinar „Gusturi vechi cu IMPACT azi” face parte din proiectul cu acelaşi nume, proiect prin care noi, voluntarii Clubului IMPACT LEGO CNS, ne-am propus să răspundem unei nevoi identificate de noi, respectiv aceea de a crea un instrument de promovare a vechii bucătării sălăjene. În cadrul acestui eveniment am încercat să promovăm ceea ce am făcut până în momentul de faţă pentru îndeplinirea scopului. Astfel am strâns 23 de reţete din diferite sate din Sălaj, pe care le-am inclus în materiale promoţionale, acestea urmând să fie distribuite către turişti prin intermediul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Zalău. Referitor la ceea ce am făcut astăzi pe Platoul de Marmură, trei restaurante au răspuns invitației noastre de a prepara şi a oferi mâncăruri tradiţionale publicului venit la eveniment: Pensiunea Zagor, care a pregătit „topală de pui cu mămăligă”, Casa Boierului, care a oferit spre degustare „costiţă şi ciolan afumat la cuptor cu varză acră”, şi Cabana Trei Brazi, care a gătit „bob gulyas”. De asemenea, au avut loc şi două demonstraţii culinare, unde au fost implicaţi direct şi membrii Clubului IMPACT. Andrei Bertea, elev la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei, ne-a încântat gustul cu un „papricaş de cocoş cu găluşte”, iar maestrul Mircea Groza a preparat una din reţetele identificate de către voluntari, şi anume „Ciorba de răzălăi”.

La invitaţie a răspuns şi producătorul local, Alin Prunean, cel care de ceva vreme promovează cu succes tradiţia apicolă a Sălajului”. Publicul prezent a avut ocazia să sprijine iniţiativa clubului prin donaţii, dar şi să participe la licitaţii de reţete tradiţionale sau la tombole cu premii constând în produse apicole. Pentru că vremea a fost bună, evenimentul a fost unul cu atât mai reuşit, plin de gust, culoare şi bucurie! Iar dacă astfel de evenimente sunt organizate în totalitate prin efortul și dorința tinerilor noștri, acest lucru ne dă un plus de satisfacție și mândrie, nouă, celor mai mari.

Alte articole

Leave a Comment