Avalanşă de premii, la Gala Culturii Sălăjene

Oameni de cultură, artişti, cercetători, muzeografi, angajaţi ai instituţiilor de cultură, promotori ai actului cultural, restauratori de monumente istorice şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene au participat vineri, 1 februarie, la cea de-a treia ediţie a Galei Culturii Sălăjene, găzuită de Restaurantul Transilvania.

„Gala aceasta este în cinstea dumneavoastră, a celor care ştiţi să vă bucuraţi de ceea ce se întâmplă frumos în jurul nostru. Acest eveniment se doreşte un mijloc de recunoaştere şi recompensare a valorii, de stimulare şi promovare a eforturilor şi demersurilor culturale, a acţiunilor şi proiectelor şi a oricăror produse şi servicii culturale făcute în beneficiul sălăjenilor şi al judeţului”, a declarat, în deschiderea manifestării, Doina Cociş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Sălaj.

După cuvântul inaugural, a urmat un moment de reculegere în memoria a doi oameni de cultură sălăjeni care au dispărut dintre noi în 2012: Iuliu Suciu şi Gheorghe Şişeştean. Manifestarea a continuat cu premierea celor care, în decursul anului trecut, s-au remarcat în domeniile culturii, patrimoniului cultural mobil, imobil şi material. Diplomele şi trofeele au fost înmânate de către Luminiţa Constantin, secretar general adjunct în Ministerul Culturii. Premierea s-a făcut pe următoarele secţiuni: promovarea Sălajului, protejarea şi restaurarea monumentelor istorice, activităţi muzeale, patrimoniu cultural imaterial şi promovarea folclorului local, cultură scrisă, teatru-film, muzică, mass-media, susţinerea culturii.

Printre premianţi s-au numărat Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, pentru proiectul „Porolissum Fest”, Cenaclul Silvania, la aniversarea a 35 de ani de existenţă, Primăria Zalău, pentru proiectul „Promovarea Festivalului Roman” sau orchestra Ansamblului Folcloric „Porolissum”, pentru prestaţia excepţională pe scenele lumii. De asemenea, a fost recunoscută activitatea depusă de Mirel Matyas, coordonatorul proiectului „Descoperim Sălajul şi Patrimoniul UNESCO”, eforturile lui Csok Zsolt, pentru salvarea şi protejarea patrimoniului arheologic sălăjean, precum şi implicarea Floricăi Criste, în proiectul „De la bunici, la nepoţi”.

Nu au trecut neobservaţi nici Ligia Alexandra Bodea, cu proiectul „Tabăra de pictură Iaz, 2012”, Daniel Stejeran, pentru reabilitarea Muzeului Holocaustului din Şimleu Silvaniei, Asociaţia Culturală „Dacia Porolissensis” şi al său „Porolissum Music Fest”, Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu” sau Centrul Judeţean pentru Cultură şi Artă Sălaj.

Un trofeu al excelenţei a ajuns la Niels Auner, pentru cele peste 30 de proiecte valoroase în domeniul restaurării monumentelor istorice din Sălaj. Alina Breje a fost premiată pentru promovarea culturii române în străinătate, pictorul Gheorghe Ilea, pentru proiectul „Ciucea, Gălpâia”, Alin Prunean, pentru promovarea Sălajului prin produsul „Art od Dar”, iar Ileana Graţiana Pop, pentru „Casa tradiţională de la Ciumărna”.

Sălăjenii Szabo K. Istvan şi Ovidiu Iloc au fost şi ei recompensaţi cu trofee de excelenţă, pentru piesa „Cuvântul Progres spus de mama sună teribil de fals”, montată pe scena Teatrului Trap Door din Chicago. Colaborarea aceasta le-a adus, de altfel, premiul pentru cel mai bun spectacol al anului 2011 din Chicago.

Surpriza serii a fost prinţesa naiului, zălăuanca Oana Lianu. Aceasta a primit din partea organizatorilor un trofeu pentru rafinament interpretativ şi remarcabilă virtuozitate, iar apoi, i-a încântat pe cei prezenţi cu talentul său.

Gala Culturii Sălăjene a fost organizată la iniţiativa DJC Sălaj, sub patronajul Ministerului Culturii.

Alte articole

20 Thoughts to “Avalanşă de premii, la Gala Culturii Sălăjene”

 1. Cristi

  La revedere tovarasa Cocis. Nu te mai salveaza nici Septimiu de data asta!

  La Cultura, un inginer metalurgist

  Un alt exemplu de politizare, dar si nepotism in institutiile locale din Salaj il reprezinta numirea la Directia de Cultura a Doinei Cocis. Aceasta a fost pusa in functie, la propunerea primarului din Simleul Silvaniei, Septimiu Turcas, nu pentru calitatile sale profesionale, ci pentru ca era…verisoara lui. Numirea acesteia la Cultura a provocat un adevarat scandal pe plan local, fiind acuzata ca nu are nici pregatirea profesionala si nici calitatea morala sa detina aceasta pozitie. Fostul director al Directiei Cultura, Ileana Petrean Pausan, intr-o scrisoare adresata in 2009, ministrului Culturii din acea perioada, Theodor Paleologu, sustine ca nu este normal ca in directia de cultura sa fie numita o inginera care a absolvit Facultatea de Metalurgie. De asemenea, fostul director aminteste faptul ca Doina Coicis a primit numeroase sanctiuni disciplinare si administrative de cand lucreaza la aceasta directie: o sanctiune administrativa definitiva prin instanta, pentru ca a sustras documente oficiale, dar si pentru fals in declaratii privind regimul incompatibilitatilor functionarului public. Ileana Pausan a mai mentionat in scrisoarea trimisa lui Paleologu faptul ca Doinei Cocis i s-a pus poprire pe salariu pentru ca, in calitate de administrator al unei firme, nu si-a achitat datoriile la stat.

 2. ioana

  Acest mesaj, distinse domn Cristi, suna a tardiva si inutila reglare de conturi. Daca ati fi fost la Gala, l-ati fi vazut, desigur, si pe domnul Pavel Pausan (neinsotit de doamna Ileana Petrean Pausan) acceptand un Trofeu de Excelenta, vorbind emotionat in fata participantilor, facand fotografii, simtindu-se in largul lui la un eveniment organizat de o persoana pe care dvs. o denigrati.
  O persoana care, va place sau nu, are infinit mai multe realizari decat toti cei care s-au perindat prin fruntea institutiei pe care azi o conduce.
  O respect pe doamna Ileana Petrean Pausan, stiu bine ce si cum scrie, habar nu am daca are sau nu talent managerial, insa doamna Doina Cocis a dovedit ca e omul potrivit la locul potrivit.

 3. Vlad

  ioana, doar o alta pupincurista de-a metalurgistei, nu?

 4. Anonim

  M-am simtit bine, este adevarat. Si nu neaparat pt.acea „bucata de hartie”(sunt un pic rau) pe care nu stiu daca o meritam…poate doar ca am implinit o varsta…sau pt. ca…nu stiu ce sa va zic… Am”simtit” ca vreau sa ma intalnesc cu prieteni, cu oameni de adevarata cultura care nu stiu ce este a fi orgolios, sau care sa fie adeptii sloganului „Eu sunt cel mai bun”. Si… nu am fost singur, sotia mea, Ileana Petrean Pausan a fost cu mine tot timpul. Chiar daca nu prezenta fizic, a fost alaturi de noi, prietenii ei dragi…Apreciez stradania de manageriat dar…stiti la ce ma refer… „D-na sau…d-le Ioana „, se pare ca nu l-ati cunoscut nici pe dl.dr.prof.univ. Cornel Grad, nici pe regretatul prof. Gheorghe Chendea care inainte de…au facut ceva pt. cultura salajeana, inclusiv ca manageri. Nu-mi sta in fire sa fac aprecieri si nu doresc sa intru in jocul unora…Mi-am gasit numele intr-un comentariu si am simtit nevoia de replica…Replica d_lui Vlad mi se pare „nepotrivita”!

 5. Paul

  „Anonimul” sunt eu… Pavel Pausan.Ii felicit cu sincera prietenie si deosebita consideratie pe toti cei care AU FOST APRECIATI in cadrul Galei, multumindu-le pt. urarile pe care mi le-au facut.

 6. ioana

  Domnule Pavel Păușan, vă felicit pentru intervenția elegantă și pentru premiul pe deplin meritat. Numele dvs. îl știu din copilărie, sunteți un simbol al Sălajului. Îmi cer scuze dacă intervenția mea anterioară pare ireverențioasă – în ceea ce vă privește. Am bănuit altceva în legătură cu postacul Cristi, dar între timp m-am dumirit ce e cu el.

  Dintre cei doi foști directori pe care îi pomeniți l-am cunoscut foarte bine pe regretatul Gheorghe Chende, dar nu sunt în măsura să ii apreciez performantele manageriale. Ii știu însă cărțile, sunt la curent cu activitatea sa (să-i zicem, convențional) academică și i-am apreciat mereu calitatea umană.

  Așa cum spuneam și despre soția dvs. pe care – repet – o citesc și pe care o respect, nu am habar de ce a realizat din punct de vedere managerial la vârful instituției pe care azi o conduce doamna Doina Cociș. Mai mult, nu mă pot pronunța în legătură cu abilitățile de conducere pe care le are.

  Însă e de-a dreptul evident că doamna Cociș e o femeie curajoasă și un om de acțiune. Iar acțiunile dumneaei (de PR-ist cultural) din postura de director al DJC sunt vizibile și greu de contestat.

 7. Andrei Florea

  .. la cati oameni de cultura are salajul daca se mai tine o data gala ‘or fi toti premiati … io zic sa facem si o alee a celebritatilor in fata bibliotecii judetene ca pavajul recent pus a inceput sa sara !

 8. Mircea

  „acțiunile dumneaei (de PR-ist cultural) din postura de director al DJC sunt vizibile și greu de contestat” ce vrajeala pe capul tau, Ioana, clar esti pupincurista de-a metalurgistei

 9. Io_nul

  Ce realizari mai mari poate avea metalurgista decat ceilalti predecesori? „Ioana” (Doina Cocis adica!), tu ai habar ce oameni valorosi au fost inaintea ta sefi la cultura? E jenant pentru cultura salajeana ca ai ajuns si vremelnic pe un asemenea post (pusa de rudele tale pdl-iste, nu pe competente!) Cat tupeu poti avea acum de ai ajuns sa te lauzi singura ca esti si mai buna decat toti ceilalti la un loc! Da, la tupeu nu poti concura cu nimeni, ii intreci pe toti!

 10. ioana

  Sunteți înduioșători, domnilor, și lipsiți de imaginație, dacă presupuneți că aș fi taman doamna pe care o laud. Sunteți – iertați-mi directețea (sau delicatețea!) – nombriliști; și cam nevorbiți, din moment ce vă dovediți capabili să ședeți noaptea la calculator, doar ca să vituperați la subsolul unui articol, în postări cu un vocabular de bază precar.

  Energia dvs. e demnă de o cauză mai bună.

  E inutil să vă atrag atenția că NU am denigrat niciun predecesor al actualei directoare a DJC. Dimpotrivă! Mai mult, ar trebui să laud și alți manageri culturali aflați la conducerea unor instituții zălăuane ,,surori”, întrucât respectivii merită. Dacă nu mă înșel, activitatea lor a fost recunoscută public, la Gala de vineri.

  Vă doresc o săptămână minunată. La fel de minunată ca dvs.!

 11. Anonim

  Felicitari Ioana! Iti place cu ce argumente vin cei care nu sunt de aceeasi parere cu tine? Jalnic!

 12. Anonim

  „Balul” Culturii Salajene a fost mai mult „bal (amuc) ul culturii. 2 ore in care la mese s-a vorbit in draci, putini ascultau ce se intampla in sala, restul faceau galagie, asa incat doamna de la minister a cerut la un moment dat liniste. Degeaba! Zeci de premii, unii premiati in fiecare an ,un an diploma de onoare, un an de excelenta, alt an….. Ce sa faci, oamenii de cultura sunt cam putini ca sa-i premiezi in fiecare an.poate la 2-3 ani.
  Mai mult o actiune a unei doamne ce face orice sa ramana in post, si linge prin toate….

 13. cristina

  De lins ,ling toate d-nele director si inca cu mult spor ca altfel sar din functii.Nu conteaza ca a terminat metalurgia ,conteaza daca a facut ceva in aceasta perioada. Oare Stefan Gheorghiul Ilenei Petrean e mai de valoare?Sau o facultate privata din Zalau te face mai valoros cand de fapt nu stii sa vorbesti, sa te comporti in public?
  Oricum la aceasta Gala au fost premiati toti si pentru tot ce s-a facut in institutiile lor, oricum probleme simple de serviciu, deci obligatii chiar. Totul s-a facut la superlativ cand de fapt suntemi niste anonimi la noi in tara , sa nu vorbim pe plan international.

 14. Io_nul

  “Ioana”,
  Sincere felicitari pentru limbajul tau de baza neprecar („să-i zicem, convențional, academic”)!
  Nu m-am indoit nici-o clipa ca esti foarte buna la limbi! (desi din cate se aude sezonul de lins s-a cam incheiat!)

 15. ioana

  O scurt clarificare filologică: Nu înțeleg sintagma dvs. ,,limbaj de bază”, care nu e totuna cu sintagma utilizată de mine – ,,vocabular de bază” (sau vocabular fundamental). Vocabularul fundamental sau fondul principal lexical cuprinde aproximativ 1500 de cuvinte, cunoscute și folosite de toți vorbitorii. Nu stau să socotesc câți termeni din nucleul vocabularului fac parte din vocabularul activ al unora care postează aici; m-ar apuca o tristețe iremediabilă (trimitere la o poezie a lui Topîrceanu; cu ,,î”, nu cu ,,â” cum greșit scriu unii).

  O clarificare ortografică: pentru a va dumiri când se folosește nici o/ nicio, DAR niciodată ”nici-o”, cum scrieți dvs., vă invit să consultați DOOM2 (Dicționarul ortografic ortoepic și morfologic; pentru traducerea fiecărui termen accesați http://www.dexonline.ro).

  Aveți unele mici probleme cu utilizarea virgulelor.

  Aprecierile dvs. și mai ales faptul că ați ajuns să mă citați ar trebui să mă măgulească.
  În sfârșit, vă invidiez că aveți atâtea certitudini.

  O seară frumoasă vă doresc. La fel de frumoasă ca dvs.

  Numai bine!

 16. DOOM2

  De parcă între ortografic și ortopedic nu s-ar pune virgulă!
  De parcă e „scurt” clarificare și nu „scurtă”!
  Prin urmare, aveți și dvs. ceva probleme cu scrisul… așa că nu mai faceți atâta pe deșteapta!
  O noapte liniștită vă doresc! La fel de liniștită ca dvs!

 17. DOOM2

  ortoepic* (ha ha ha)

 18. Anonim

  Si eu am fost la „bal”. Siti ce am vazut? Doamna Cocis, 80% din premii le-a acordat „lucratorilor” din cultura pentru ca si-au indeplinit partial fisa postului. De parca scopul principal al activitatii lor nu este sa „produca” cultura, sub diverse forme.
  E ca si cum soferii de la Transurbis ar fi premiati pentru ca conduc autobuzele, iar secretarele ca fac cafea si raspund la telefon.
  Au fost prea putine premiile care au fost cu adevarat meritate.
  In rest, o „nunta” stil Doina Cocis.

 19. ZT

  Totul politic !!! Bataie de joc ….s-au premiat intre ei , apreciez ce a spus Anonim de la 2.05 . Acesta este adevarul din pacate.

 20. Croitoru M. Grigorie

  De-ar fi să vă judec spusele din cuvântul de deschidere, mi-ar trebui un spaţiu imens.Mă rezum să vă spun că nu ştiţi ce se întâmplă în jurul dvs. La „Satul sălăjean” participă formaţii de la oraş, la Gala Premiilor nu sunt chemaţi şi recompensaţi pentru strădaniile lor tocmai cei care ţin aprinsă flacăra culturii, neîntrerupt, de aproape 50 de ani. Citiţi suplimentul „Caiete Silvane” din februarie, a.c. şi veţi vedea cine sunt aceştia şi care sunt meritele lor, merite pe care nu le poate nimeni diminua. Are Sălajul atâţia folclorişti, etnologi, lexicografi, scriitori, membri ai USR, încât să-şi permită să-i înlăture de la o astfel de manifestare? Nu are, dar, din păcate, dvs. nu ştiţi lucrul acesta. Va trebuie să treacă multă apă pe râurile Sălajului vă vă spălaţi ruşinea!!!. Stejerel

Leave a Comment