Apariţie editorială “Caiete Silvane”: Ileana Graţiana Pop, “Ciumărna – satul meu cu vorbe dulci”

Editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj a apărut un nou volum. Este vorba despre cartea „Ciumărna – satul meu cu vorbe dulci (cântece, poezii, doine, balade, obiceiuri)”, semnat de către Ileana Graţiana Pop, culegător de folclor, performer al tradiţiilor locale, rapsod popular, autor de poezii şi cântece.

Potrivit etnografului Camelia Burghele, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă  Zalău, volumul  ce face parte din Colecţia “Ethnos” este „un soi de jurnal în versuri despre viaţa ei, dar ş i un fel de monografie folclorică a satului natal”. Despre Ileana Graţiana Pop, muzeograful susţine că este deţinătoarea unor elemente de certă valoare şi arhaicitate privind meşteşugul ţesutului şi cusutului pe care le transmite mai departe generaţiei.

Autoarea mărturiseşte că la 25 de ani, văduvă, fără serviciu şi cu doi copii sub cinci ani, a găsit în carte cel mai bun prieten, după ce în copilărie nu a i s-a permis să studieze. „Citind multe romane şi aflând despre destinele oamenilor, eram tot mai curioasă să decopăr cât mai multe lucruri interesante, în care mă regăseam şi eu. Am hotărât să scriu – aşa simţeam eu în acel moment – mai întâi un jurnal al vieţii mele, apoi simţeam să scriu versuri, cântece, deoarece eu de mică am cântat în cor, am cântat doine, am participat ca dansatoare, în Ansamblul din satul meu”, susţine Ileana Graţiana Pop.

Alte articole

Leave a Comment