Ansambluri folclorice din şase ţări vor încânta publicul din Jibou şi Zalău

Şase ansambluri din străinătate vor fi prezente, la finalul acestei săptămâni, în judeţul Sălaj, pentru a lua parte la a 30-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor “Someş, cântecele tale”, de la Jibou, şi la cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional de folclor „Ecouri meseșene”, de la Zalău.

Printre acestea se numără Ansamblul Folcloric „Dabka”din Dier Hanna, Israel, fondat în oraşul sfânt, Nazareth, în 6 August 1989, din dansatori cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani. Această regulă s-a păstrat şi în zilele noastre. La fiecare 12 ani, Ansamblul îşi modifică componenţa, dansatorii care vor veni în Sălaj afându-se în al 11-lea an de activitate. Ansamblul Folcloric “Dabka” a mai vizitat România în două rânduri, în anii 2009 şi 2014, participând la Festivalul Internaţional de Folclor “Nunta Zamfirei” de la Bistriţa. Suita de dansuri pe care o va prezenta la Zalău, numită „dabka”, se bucură de popularitate în ţări arabe precum Iordania, Liban, Palestina, Turcia, Siria sau Iraq. În limba arabă, “dabka” înseamnă „ştampilarea picioarelor”.  Conducatorul grupului este Kasem Ameen, iar coregraf, Tatour Marwan.

Ansamblul Folcloric “Ru Maccature”, din Carpinone, Italia, a luat fiinţă în anul 1971, sub denumirea de “Privighetorile din Pentria”. După o scurtă perioadă de inactivitate, în anul 1987, grupul folcloric a fost reunit sub numele actual. Costumele membrilor cuprind replici ale unor picturi şi schiţe specifice zonei de provenienţă a Ansamblului, acestea datând de la începutul secolului trecut.

Ansamblul folcloric are 40 de dansatori, interpreţi vocali şi instrumentişti, care interpretează doar la instrumente tradiţionale: organetto, ciaramella, bufú sau tric a ballà. De la fondare până în prezent, grupul a susţinut peste 1.000 de spectacole în ţări precum: Polonia, Elveţia, Portugalia, Grecia, Ungaria, Germania, Spania, Franţa, Cehia, Serbia, România şi Italia.

Începând din 1991, grupul organizează anual un festival internaţional de folclor. În anul 2004, Ansamblul “Ru Maccature” a câştigat cea de-a 50-a ediţie a festivalului de la Cerveny Kostelec (Cehia), iar în 2013, premiul al II-lea la acelaşiprestigios festival. Preşedintele grupului este Michele Castrilli.

La baza Ansamblului Folcloric “Auda”, Letonia, s-a aflat Ansamblul folcloric naţional “Bitīte”, fondat în anul 1985, ca o şcoală de dansuri dedicată tinerilor care doresc să se iniţieze în tainele dansului, indiferent de gen. După şase ani, copiii de la “Bitīte” şi părinţii acestora au fondat Ansamblul Folcloric “Auda”, numele acestuia provenind de la râul care străbate oraşul de baştină. Adesea, Ansamblul dansează nu doar dansuri tradiţionale letone, ci şi dansuri din Franţa, Italia, Estonia, Rusia, Grecia şi Germania. Anual, în 1 mai, organizează un spectacol de gală la Teatrul Naţional din Riga.

De-a lungul anilor de activitate, Ansamblul, condus de Nadīna Neimane-Gardoviča, a susţinut spectacole în ţări precum SUA, Republica Moldova, Cehia, Slovacia, Anglia, Finlanda, Macedonia, Germania, Franţa, Irlanda, China, Italia, Spania, Elveţia, Danemarca şi Belgia.

Ansamblul Folcloric Čačina, Slovacia, a luat fiinţă în 1972, în Spišská Nová Ves, oraş situat în estul Slovaciei. În prezent, ansamblul folcloric cuprinde trei secţiuni: dans, instrumental şi vocal, fiind compus din aproximativ 35 de dansatori, cu vârste cuprinse între 15 şi 50 de ani. În decursul celor 44 de ani, Ansamblul a participat la numeroase festivaluri internaţionale de folclor în Turcia, Ucraina, Germania, Ungaria, Grecia, Polonia, Olanda, Cehia, Cipru, Italia, Belgia, Anglia, Luxemburg, Franţa, China, Kurdistan şi Letonia. Grupul slovac se află la prima prezenţă în România. Conducătorul grupului este Magdalena Kralova, iar coregraf, Jozef Kozak. Ansamblul “Cucoara şi Şoimanii”, Republica Moldova.

Colectivul folcloric “Cucoara” din cadrul Ansamblului “Cucoara şi Şoimanii” a luat fiinţă în 1986, în localitatea Ratuş, raionul Criuleni, fiind împărţit în două grupe: grupa mare şi grupa mică, ce însumează 38 de dansatori cu vârste între 10 şi 22 de ani. Colectivul folcloric “Şoimanii” din cadrul aceluiaşi ansamblu a fost fondat în 2002, având componenţă exclusiv masculină (15 dansatori, cu vârste între 20 şi 50 de ani).

În decursul anilor de activitate, Ansamblul “Cucoara şi Şoimanii” a participat la festivaluri din Italia şi Români. Tendinţa colectivului este de contribui la iniţierea tinerii genereaţii în frumuseţea cantabilă a folclorului autentic și de a păstra valențele culturale precum: dans, muzică, meșteșug, port popular, tradiții și obiceiuri. Director este Petru Chetruşca, iar conducerea muzicală este asigurată de Chircu Ion.

Ansamblul Folcloric “Fonó”, ÜLLÉS – Ungaria, funcţionează din 1977, la o şcoală generală, cu sprijinul Casei de Cultură, ”Dériné” şi AFESZ-ul local (fostul C.A.P.). Membrii fondatori au fost elevi, studenţi şi tineri de la diferite întreprinderi, a căror dorinţă a fost să păstreze tradiţia şi obiceiurile populare. Programul lor cuprindea dansuri şi jocuri din toată zona Curburii Carpaţilor locuite de maghiari, care sunt prezentate în costumaţii originale ale locaţiilor respective. Ansamblul pune accent pe instruirea tinerei generaţii la şcolile cu profil de artă, obişnuind copii cu jocuri, cântece şi obiceiuri tradiţionale până la însuşirea dansurilor la un nivel înalt. Astfel, “Fonó” se mândreşte cu circa 100 de dansatori, împărţiţi în patru grupe de vârstă, răsplătiţi cu diferite distincţii naţionale şi premii obţinute atât în plan naţional, cât şi internaţional.

“Ecouri Meseşene”, la a 41-a ediţie
A 41-a ediție a Festivalului internațional de folclor „Ecouri Meseșene” se desfăşoară în perioada 26-28 august 2016, la Jibou și la Zalău, în organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sub egida Consiliului Județean Sălaj și a Asociației Naționale de Folclor IGF România, cu sprijinul Primăriei municipiului Zalău și al Primăriei orașului Jibou, în parteneriat cu Clubul Copiilor Jibou și Festivalul „Someș, cântecele tale”.

Manifestările debutează vineri, 26 august 2016, la Jibou, unde ansamblurile invitate din străinătate la Festivalul „Ecouri Meseșene” (din Israel, Italia, Ungaria, Republica Moldova, Letonia și Slovacia) vor evolua pe scena Casei de Cultură Orăşenească, în cadrul celei de-a 30-a ediții a Festivalului „Someș, cântecele tale”.

Duminică, 28 august 2016, spectacolul se mută pe scena din parcarea Primăriei Zalău, la Festivalul internațional de folclor „Ecouri Meseşene”, ediţia a 41-a.

Alte articole

Leave a Comment