Specialiștii avertizează: arborii toaletați necorespunzător vor muri în următorii trei ani!

Autoritățile publice locale aderă cu ochii închiși la ideea că, în fiecare primăvară și toamnă, arborii trebuie ”toaletați”. Granița dintre necesitatea efectuării acestei activități și lucrul de mântuială este, însă, una foarte subțire. Atât timp cât această activitate este făcută ca la carte, de către specialiști și nu muncitori necalificați sau specialiști… nepricepuți ori grăbiți, activitatea este necesară și rezultatele, de multe ori bune, se pot vedea. Ceea ce se întâmplă și la noi, oricât de mult ne-ar explica autoritățile, se vede cu ochiul liber de la un an la altul în multe locuri.

Desigur, fiecare specie de copac trebuie toaletat într-un anumit mod. În unele cartiere, operațiunea a dat rezultate bune, în altele, imaginile care ar fi trebuit să apară la câteva luni de la lucrare, lasă foarte mult de dorit. În fapt, copacii sunt mutilați în mod brutal de oameni care nu au nici cea mai vagă idee despre cum trebuie toaletat un copac, atunci când este cazul. Însă vina nu este a echipelor de muncitori, ci chiar a autorităților.  

Cert este faptul că toaletarea este, potrivit specialiștilor, o activitate necesară însă raportul dintre această activitate și rezultatul care trebuie să apară după acest process, lasă de dorit în multe locuri. Nu discutăm despre aspectul copacilor după această intervenție, sigur că un arbore proaspăt „curățat” nu va avea niciodată un aspect foarte plăcut, deci nu despre acest lucru este vorba. Foarte mulți copaci sunt tăiați pur și simplu de la trunchi, așa cum a fost, de exemplu, soarta unui cireș matur din spatele magazinului Europan din Zalău. Copacul a fost pur și simplu secționat de la trunchi. În Brădet, teii bătrâni nu mai apucă să le ofere zălăuanilor mireasma lor pentru că aceștia cresc haotic, ramurile sunt rare și copacii se dezvoltă inegal.

Zălăuanii nu mai apucă să vadă coroana copacilor din jurul blocurilor

Nu de puține ori, zălăuanii s-au plâns că bătrânii tei din jurul blocurilor, tot mai puțini și mai chinuiți de poluare, sunt ciuntiți în cel mai neprofesionist mod iar copacii se degradează de la an la an și nu mai reușesc să acopere, vara, prin coroana lor, urâtul din jurul blocurilor. Am avut parte de tot soiul de explicații alambicate, de-a lungul timpului, din partea “specialiștilor” dar ceea ce contează este ceea ce vedem copacii arată urât, sunt, în fapt, niște cioturi care an de an sunt mutilate din nou exact când apucă să se dezvolte puțin. Prin urmare, explicațiile nu ajută la nimic din moment ce imaginea copacilor vorbește de la sine. Și nu e vorba de imaginea copacului după toaletare, una firească, ci de evoluția arborelui în lunile următoare și aspectul bogat pe care nu-l mai dobândesc. Platforma online Green Report a realizat, recent, un studiu privind această activitate constatând că în aproape toate orașele din țară copacii sunt ciuntiți aiurea, fără pic de profesionalism iar locuitorii au ajuns la disperare pentru că singurele surse de verdeață, dar mai ales de oxigen, sunt, chipurile, toaletate, fiind în fapt hăcuite în fiecare primăvară în cel mai oribil mod. Același lucru pare că se întâmplă și la Zalău, în ciuda explicațiilor pe care le primim mereu. Cetățenii sunt nemulțumiți de rezultatele din fiecare an ale acestor operațiuni iar felul în care cresc și se dezvoltă copacii după aceste tăieri, lasă, în multe locuri, de dorit. Andreea Lefter este unul dintre cei doi arboriști certificați ISA, din România. Iată ce a explicat specialistul, pentru Green Report, în urma zecilor de mii de sesizări adresate autorităților locale din toată țara, de către cetățeni.

 De ce se toaletează arborii ?

Potrivit Andreei Lefter, toaletările se fac în funcție de arbore și de ceea ce urmărim să facem cu el. Dacă arborele este pus într-un parc, coroana este mai jos, dacă este într-un aliniament, coroana va fi ma sus, dacă este pe marginea drumului coroana trebuie, de asemenea, să fie ridicată.

”Înainte să te apuci să toaletezi un abore trebuie să știi specia și cât la sută poți să intervii și să tai. Sunt arbori care cresc mai des după ce sunt tăiați sau care mor. Tăierile sunt așa cum sunt deoarece nu avem specialiștii care să-i taie”, a explicat reprezentanta AsoP.

Tăierile ar trebui să urmărească formarea și regenerarea arborilor prin îndepărtarea crengilor sau ramurilor uscate care să permită luminii să ajung în toate zonele coroanei, nu să degradeze și mai mult arborele.

”Toți aborii suferă atunci când sunt toaletați. Ca să fii sigur că arborele reacționează bine trebuie să ai două principii: să știi ce specie e și cum va reacționa și să cunoști procesul de compartimentalizaree al arborilor, un proces natural prin care arborii se vindecă în urma tăierilor și se protejează de bacteriile sau virușii care pot patrunde în interior în urma procesului de tăiere. Arborii toaletați necorespunzător nu vor muri anul acesta, dar în doi sau trei ani nu vor mai fi”, a mai spus Andreea Lefter.

Calitatea spațiului verde se deteriorează

Potrivit Andreei Lefter, vegetația din mediul urban, în mare parte, este îmbătrânită și nu este întreținută în mod corect.

Aceasta a explicat că prin lipsa acestui tip de management înlocuirea vegetației se face greșit. Din cauza faptului că arborii nu sunt urmăriți la anumite intervale de timp, fapt care ar duce la identificarea mai ușoară a copacilor cu probleme, înlocuirile se fac foarte multe odată, iar copacii tineri nu pot susține, de exemplu, cantitatea de oxigen produsă de copacii maturi.

 Legislația, în schimbare

În prezent, există un proiect de lege pentru modifcarea Legii nr.24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, care ar putea reglementa și modul în care se fac toaletarile. Acesta este bazat pe propunerea elaborată de AsoP România. Proiectul de lege a fost adoptat de căre Senat, iar în momentul de față se așteaptă avizul din partea Comisie pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților.

Principalele modificări aduse de noua formă a Legii nr. 24/2007 punctează o serie de aspecte esențiale, între care se numără: reglementarea noțiunii principale a legii – spațiul verde – prin includerea unei definiții clare care să evidențieze toate rolurile acestei componente esențiale a cadrului urban (de protecție a mediului, social și cultural); extinderea tipologiilor specifice, incluzând noi forme de spații verzi a căror apariție a fost generată de nevoile actuale ale societății cum este cazul  grădinilor comunitare și al parcurilor de buzunar, clarificarea obligațiilor și responsabilităților autorităților publice, a proprietarilor și a utilizatorilor; profesionalizarea intervențiilor asupra spațiilor verzi, prin introducerea obligativității implicării specialiștilor în peisagistică în proiectele care afectează calitativ sau cantitativ indicatorii spațiului verde.

 

2 Thoughts to “Specialiștii avertizează: arborii toaletați necorespunzător vor muri în următorii trei ani!”

  1. Anonim

    trimiteti articolul mariei marc, sefa de facto de la citadin

  2. Anonim

    Asa este, aveti perfecta dreptate. Un articol pe care trebuie sa l citeasca cei care raspund de activitatea asta sensibila. La noi NU se taie corespunzator. Copacii nu mai apuca sa creasca cum trebuie. Nu se toaleteaza, se taie bratele copacilor, crengi puternice si se afecteaza cresterea ulterioara si inflorirea/infrunzirea. Arata ca dracu multi copaci si e pacat pt ca Zalaul este din ce in ce mai poluat!!!

Leave a Comment