Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectaţi de secetă

Fermierii cu suprafeţe agricole cultivate în toamna anului trecut şi care au fost afectate de seceta din vara anului 2022 vor primi despăgubiri prin intermediul unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar, conform ordonanţei de urgenţă aprobată ieri de Guvern. Prin actul normativ sunt compensate parţial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică accentuată manifestată în aproape toate regiunile agricole ale ţării, pentru suprafeţele agricole cultivate în toamna anului 2021. Suma alocată de la bugetul de stat pentru implementarea acestui ajutor de stat este de 365,6 milioane lei, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit sursei citate, peste 16.000 de fermieri au fost afectaţi de seceta pedologică şi circa 250.000 hectare de culturi înfiinţate în toamna anului 2021 au fost calamitate în grade diferite de afectare cuprinse între 30% şi 100% pe areale agricole importante la nivel naţional.

Compensaţiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultură afectată reprezintă maxim 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maxim 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute în tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR). Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor.

Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător şi se obţine prin înmulţirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

2 Thoughts to “Schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectaţi de secetă”

  1. […] Fermierii cu suprafeţe agricole cultivate în toamna anului trecut şi care au fost afectate de seceta din vara anului 2022 vor primi despăgubiri prin intermediul unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar, conform ordonanţei de urgenţă aprobată ieri de Guvern. Prin actul normativ sunt compensate parţial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică accentuată manifestată în aproape toate regiunile agricole ale ţării, pentru suprafeţele agricole cultivate în toamna anului 2021. Suma alocată de la bugetul de stat pentru implementarea acestui ajutor de stat este… Citeste mai mult […]

  2. […] Fermierii cu suprafeţe agricole cultivate în toamna anului trecut şi care au fost afectate de seceta din vara anului 2022 vor primi despăgubiri prin intermediul unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar, conform ordonanţei de urgenţă aprobată ieri de Guvern. Prin actul normativ sunt compensate parţial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectaţi de seceta pedologică accentuată manifestată în aproape toate regiunile agricole ale ţării, pentru suprafeţele agricole cultivate în toamna anului 2021. Suma alocată de la bugetul de stat pentru implementarea acestui ajutor de stat este…  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment