Sălajul și dezinteresul pentru produsele tradiționale

Dacă în trecut a devenit o modă să îi spui unui produs local că era tradițional, iată, Sălajul a ajuns în situația de a avea puține asemenea produse certificate, cel puțin asta reiese din datele autorităților sălăjene. Mai mult, interesul pentru atestarea de noi produse tradiționale a scăzut în ultimii ani.

Datele Instituției Prefectului Sălaj arată că în 2021, la Direcția Agricolă Sălaj nu au fost depuse documentații pentru înregistrarea de noi produse tradiționale atestate conform legislației în vigoare. Sălajul a pierdut până și sortimentele atestate de pălincă pe care le avea, sortimente înregistrate de regretatul Grigore Ardelean, fostul coordonator al Asociației Patronale a Producătorilor de Pălincă din Nord-Vestul României. Decesul sălăjeanului Grigore Ardelean a făcut ca atestatele să nu mai fie prelungite, au anunțat oficialii Direcției Agricole Sălaj.

La finalul anului trecut, Sălajul avea înregistrate 15 produse tradiționale atestate, conforme cu legislația în vigoare, iar cele mai multe sunt produse alimentare. Câteva dintre acestea sunt obținute în unitatea unei familii din Șimleu Silvaniei, sălăjeni pasionați cu adevărat de obținerea unor produse tradiționale din carne. „Legislația s-a schimbat, iar regulile sunt mai stricte acum. Nu poți produce tradițional în cantități industriale, nu ai cum să livrezi zilnic 500 de kilogram de cârnați pentru că nu îi poți afuma tradițional de pe o zi pe alta. E nevoie de zile întregi, doar știți cum se procedează. De asta nu mai există interes pentru asemenea produse. Sunt reguli ce trebuie respectate”, ne-a declarat telefonic unul dintre producătorii de produse tradiționale atestate în județul nostru.

 

Leave a Comment