Sălajul, incapabil să-și asigure singur grâul pentru pâine

Deocamdată, Sălajul nu își poate asigura singur necesarul de grâu pentru industria de panificație, a fost de părere Valentin Duca, fostul director al Direcției Agricole Sălaj și inginer agricol cu o experiență de peste 40 de ani.

Motivele sunt mai multe, a apreciat Valentin Duca. În primul rând, Sălajul nu dispune de suprafețe întinse pentru culturi extinse de grâu, iar calitatea solului nu este peste tot propice pentru o asemenea cultură. „Se întâmpla asta înainte de 1989, atunci era un plan, erau programe, județele trebuiau să își producă singure necesarul de cereale. Sălajul nu mai produce acum atât de mult, iar suprafețele cultivate cu cereale s-au redus în ultimii ani, cred eu”, a punctat Duca. Așa se face că Sălajul importă cantități însemnate de grâu și de făină pentru industria de morărit și panificație.

Seceta amenință din nou

Potrivit inginerului Valentin Duca, prețurile anumitor produse agricole continuă să crească pe fondul scumpirii unor servicii. Sunt tot mai scumpe îngrășămintele și alte materiale. „Totul depinde de evoluția situației. Am înțeles că există iar risc de secetă și asta este o problemă în Sălaj”, a adăugat Duca. Deocamdată, Sălajul se numără printre județele fără sisteme eficiente de irigații.

Leave a Comment