PETRE DAEA: „În România s-a recoltat peste 94% din suprafaţa de grâu”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern, că a fost recoltată peste 94% din suprafaţa cultivată cu grâu a României, precizând că mai sunt de recoltat suprafeţe în judeţele Mureş, Covasna, Braşov, relatează News.ro.

„Vă pot informa că, până la această dată, în România s-a recoltat peste 94% din suprafaţa de grâu. Ce am avut în vedere aici: să urgentăm recoltatul pentru a preîntâmpina pierderea prin scuturarea cu turbă. Dacă fenomenele naturale, înţelegând aici cele restrictive, temperatură şi umiditatea nu au mai fost în planul nostru operaţional de a se vedea ce şi cum, la cultura grâului întrucât starea de vegetaţie a fost încheiată, totuşi, fenomene naturale care înseamnă vijelii sau supracoacere puteau să determine scăderi de producţie. Aceste lucruri au fost, zic eu, ţinute sub control datorită faptului că fermierii au o dotare foarte bună”, a declarat Petre Daea, la începutul şedinţei de Guvern.

El a menţionat că România are capacitatea să recolteze într-o săptămână întreaga suprafaţă de grâu.

„România are capacitatea la această dată să recolteze, dacă ar fi vorba de o coacere uniformă, în şapte zile întreaga suprafaţă a României de grâu. Lucrul acesta nu e posibil pentru că sunt diferenţe de temperaturi şi de vegetaţie de la un loc la altul. De aceea, mai avem aproape patru procente de recoltat în interiorul arcului carpatic. Este vorba aici de Mureş, este vorba aici de Covasna şi este vorba de Braşov. Am fost acolo personal să văd starea culturilor”, a explicat ministrul Agriculturii.

El a afirmat că această producţie de grâu asigură nevoile interne, dar va exista disponibilitate şi pentru export.

„Îmbucurător este că sunt culturi bune, sunt culturi cu producţii care sigur că aici schimbările climatice dau şi eu un mod nou de gândire vizavi de proiecţia structurilor în România şi producţiile se înscriu între trei tone la grâu şi 8.500 de kilograme la grâu cu producţii medii, care ne asigură pe de o parte necesarul de consum în zona respectivă şi chiar disponibilităţi între judeţe. Pe total, putem spune şi vă voi prezenta exact în momentul în care avem o ultimă suprafaţă recoltată, noi avem întreagă cantitate de grâu necesară ţării şi disponibilităţi pentru export. Deci avem pâine în aşa fel încât să asigurăm nevoile ţării, evident, şi reluarea culturii, pentru că o parte din cantitate obţinută se va însămânţa şi este pornirea unei noi culturi pentru ciclul următor şi, evident, destinaţiile cunoscute de consum uman şi de furaje”, a mai transmis Petre Daea.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

2 Thoughts to “PETRE DAEA: „În România s-a recoltat peste 94% din suprafaţa de grâu””

  1. […] Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern, că a fost recoltată peste 94% din suprafaţa cultivată cu grâu a României, precizând că mai sunt de recoltat suprafeţe în judeţele Mureş, Covasna, Braşov, relatează News.ro. „Vă pot informa că, până la această dată, în România s-a recoltat peste 94% din suprafaţa de grâu. Ce am avut în vedere aici: să urgentăm recoltatul pentru a preîntâmpina pierderea prin scuturarea cu turbă. Dacă fenomenele naturale, înţelegând aici cele restrictive, temperatură şi umiditatea nu au mai fost în planul nostru… Citeste mai mult […]

Leave a Comment