Pesta porcină africană, în Sălaj: comunicate de ultimă oră ale autorităților

Având în vedere evoluţia agresivă a pestei porcine africane în România, în condiţiile în care gradul de contagiozitate este extrem de ridicat pentru efectivele de suine, atât din exploataţiile non profesionale, cât şi din exploataţiile comerciale, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale atrage atenția asupra următoarelor aspecte: primele semne ale pestei porcine africane (PPA) pot fi cu greu observate; simptomele pestei porcine africane (PPA) apar mai ales în formele preacute sau acute.
Fermierii pot observa cu uşurinţă o serie de manifestări care indică îmbolnăvirea porcilor cu pesta porcină africană (PPA) astfel: un deces inexplicabil în efectivul de porci, este semn clar că trebuie să vă alarmaţi, să raportaţi situaţia atât medicului veterinar, cât şi autorităţilor sanitar-veterinare; febra ridicată, de circa 40-42 de grade Celsius, este un alt posibil semn al îmbolnăvirii porcilor cu PPA. Porcii bolnavi cu PPA prezintă înroşiri ale pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Acest simptom apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept şi/ sau în zona abdomenului; pierderea poftei de mâncare, a animalului, este un alt semn care trebuie să vă îngrijoreze; porcii cu PPA îşi pierd energia, devin apatici şi înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică; scroafele bolnave de PPA avortează. Boala afectează în mod egal masculii şi femelele, iar îmbolnăvirea nu este influenţată de vârstă.
porcii cu PPA pot prezenta stări de vomă, diaree (uneori cu sânge) și scurgeri la ochi.

Obligațiile ce revin crescătorilor de porcine

Fermierii sunt obligați să crească porcii în spaţii împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condiţiilor de igienă, microclimat şi bunăstare; să elimine posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea acestora, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici; să nu intre în adăposturile unde sunt crescuți porcii, cu încălţămintea şi hainele purtate pe stradă, pe domeniul public. Este recomandată chiar dezinfecţia la intrarea în adăpost, prin punerea unei tăviţe cu paie îmbibate în soluţii dezinfectante; să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; să anunțe imediat medicul veterinar de apariţia oricăror semne de boală sau mortalitate la animalele proprii; să nu hrănească animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă să nu dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau a resturilor de carne; să nu scoată scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi; să respecte legislaţia privind ecarisarea teritoriului, prin predarea cadavrelor de la porcine moarte la unitatea de neutralizare, cu sprijinul autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii ai căror porci sunt identificaţi (crotaliaţi) şi înregistraţi in Sistemul Naţional de Înregistrare şi Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor Pentru orice suspiciune de boală, trebuie anunțat imediat medical veterinar sau DSVSA.

Direcția Agricolă Sălaj demarează controale pe plantațiile de porumb din zonele afectate ale județului

Reprezentanții Direcției Agricole Sălaj atrag atenția fermierilor din zonele afectate, care dețin și plantații de porumb, să anunțe de îndată autoritățile dacă sesisează că în plantație există plante sau știuleți rupți de animale sau din care lipsesc părți, pentru că este foarte posibil ca aceste plante să fi fost atinse de animale bolnave. Un ordin al ministrului Agriculturii a fost transmis, luni, Direcțiilor din țară. Directorul Direcției Agricole Sălaj, Valentin Duca, ne-a spus că fermierii nu trebuie să intre în panică, dar că trebuie să manifeste vigilență și să anunțe autoritățile imediat dacă observă în plantația de porumb, urme de animale sălbatice, plante rupte sau din care sunt consumate părți sau distrugeri provocate de acestea. În ordin se arată faptul că toate plantațiile de porumb existente în zonele afectate, trebuie verificate înainte de recoltare. Reprezentanții Direcției Agricole sălăjene vor începe, de miercuri, o serie de verificări în teren pentru a avea o situație cât mai fidelă a culturilor de porumb și pentru a informa fermierii asupra obligației de anu recolta sub nicio formă plantele care sunt afectate, mușcate, distruse de animale, riscul de a contamina, prin hrană, animalele sănătoase fiind foarte ridicat.

 

 

Alte articole

2 Thoughts to “Pesta porcină africană, în Sălaj: comunicate de ultimă oră ale autorităților”

  1. I.C.

    DE CE nu a aplicat măscăriciul Daia HG 630/2016? Ca să lovească în populație conform „programului de guvernare” al idioților și ca să distrugă un sector? Acum a ordonat arderea culturilor. Cîte locuri de muncă desființate în complexe zootehnice și fabrici alimentare? Cîți ani România NU va mai avea voie să exporte carne de porc? Mai distrați-vă de glumițele idiotului și apoi votați tot psd că uite-așa o să vă fie tot mai bine!

  2. reborn

    rostopasca salveaza pesta porcina ?! :)))))))

Leave a Comment