OFICIUL FITOSANITAR SĂLAJ: Buletin de avertizare (ÎN ATENŢIA PRODUCĂTORILOR DE LEGUME – SPAŢII PROTEJATE)

Pentru obținerea culturilor de legume sănătoase în spatii protejate, libere de boli și dăunători sunt necesare în prealabil lucrări de dezinfecție a solului.
Pentru combaterea rezervei de agenți fitopatogeni, dăunătorilor și buruienilor specifice recomandăm să se folosească unul din produse:
NEMASOL 510 – 700 l/ha pentru tomate și castraveți și 700 – 1200 l/ha pentru ardei și vinete. Produsul se aplica la sol odată cu irigarea prin picurare cu 21 de zile înainte de plantarea răsadurilor. Temperatura în sol trebuie să fie de minim 15ºC în momentul aplicării tratamentului
RAISAN 51 – 700 l/ha. Produsul se aplica înainte de semănat sau plantat pentru combaterea agenților patogeni Fusarium spp. (fuzarioza), Phytophthora spp (mana), Verticillium spp. (ofilirea vasculara); nematozilor (Meloydogine) și pentru combaterea buruienilor anuale și perene. Produsul se aplica pe suprafață solului cu ajutorul sistemului de irigare/fertirigare,când în sol se înregistrează intre 10 – 25ºC. După aplicare solul se iriga ușor pentru izolarea substanței în sol apoi se acoperă cu o folie de plastic timp de 15-21 zile. După eliminarea foliei, solul trebuie lucrat pentru a ajuta la eliminarea gazelor care au mai rămas în sol. Noua cultura se poate planta după 5-6 zile de la aerisire.
BASAMID GRANULE – 500 kg/ha pentru tomate. Produsul se administreza pe sol cu incorporare înainte de plantare pentru combaterea agenților patogeni Phytophthora parasitica (mana de sol), Fusarium spp. (fuzarioza), Verticillium dahliae (ofilirea vasculara); Meloydogine spp (nematozilor)
BASAMID GRANULE – 250 kg/ha pentru legume înființate prin răsad pentru combaterea coropișniței.
Intre tratament și semănat sau plantat se asigura un timp de pauza de 10-30 zile în funcție de temperatura solului. Cu cât este mai scăzută (minim 6ºC) cu atât timpul de așteptare este mai lung peste 30 zile)
ATENȚIE
Pentru siguranță recomandam să se facă testul Creson pentru verificarea ventilării corespunzătoare a solului. Testul Creson se face cu semințe de salata puse la germinat în monstre de sol tratat.
Pentru prevenirea reinfestarii recomandam legumicultorilor să nu folosească în spațiul dezinfectat unelte și utilaje care au fost folosite în spatii nedezinfectate.
VELUM PRIME 400 SC – 625 ml/ha pentru tomate, vinete, ardei, castraveți, dovlecei, pepeni galbeni, pepeni verzi.
Produsul se aplica cu 1-3 zile înainte de plantarea răsadurilor pentru combaterea nematozilor (Meloydogine) și făinării (Leveillula taurica, Sphaerotheca fuliginea și Erysiphe sp.).
Produsul se aplica prin sistemul de irigare ( prin picurare) după ce solul a fost udat în prealabil cu o cantitate minima de 1-2 l apa/m². Luați masurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător.
Respectați cu strictețe normele de lucru cu produsele de protecție a plantelor, pe cele de securitate a muncii, de protecție a albinelor și a animalelor. Citiți și respectați instrucțiunile și informațiile înscrise pe eticheta produselor de protecția plantelor.
Respectați prevederile legale privind depozitarea, manipularea și utilizarea ppp. Pentru o mai buna informare accesați Ghidul pentru utilizarea în siguranță a ppp în exploatațiile agricole la adresa http://www.madr.ro/norme-de-eco-condiționalitate – în – domeniul-fitosanitar.html) Pentru agenții de dăunare avertizați, se vor utiliza doar produse de protecția plantelor (ppp) omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecția Plantelor, care sunt înregistrate în baza de date PEST – EXPERT, care poate fi accesata la adresa: http://www.madr.ro, la secțiunea Fitosanitar – adresa web:https://aloe.anfdf.ro, utilizator – quest; parola – guest.
Şef birou,
Stana Marius

Leave a Comment