OFICIUL FITOSANITAR SĂLAJ: Buletin de avertizare (ÎN ATENŢIA PRODUCĂTORILOR DE LEGUME)

Pentru obținerea unor răsaduri de legume sănătoase, libere de boli (PYTHIUM, PHYTOPHTHORA PARASITICA, RHIZOCTONIA spp.) și dăunători (GRYLLOTALPA GRYLLOTALPA , AGRIOTES spp., Melcilor, Nematozi) vă recomandăm aplicarea măsurilor de prevenire și combatere înainte de însămânțare sau la însămânțare folosind unul din produse:
1. OMIX (EDEGAL) – pentru tomate și plante ornamentale -300ml/m³ substrat se aplică prin încorporare în sol, înainte de însămânțare, într – un volum de apă de 10 – 20 l/m³ substrat sau 5 – 6 ml/m² se aplică prin irigare, la însămânțare, într – un volum de apă de 3 – 5 l/m².
În cazul aplicării prin încorporare în sol înainte de însămânțare se face un singur tratament.
În cazul aplicării prin irigare la însămânțare se fac 3 tratamente: primul la însămânțare, iar următoarele două tratamente la intervale de 7-10 zile.
2. PREVICUR ENERGY – pentru tomate, castraveți, pepeni verzi – 3 ml/m² tratament aplicat la sol sau – 3 l/ha tratament aplicat prin picurare
Primul tratament se efectuează în intervalul semănat – răsărit și necesită un volum de soluție de 3 l/m².
Al doilea tratament se efectuează cu cel mult o săptămâna înainte de transplantare.
3. MERPAN 80 WDG – pentru tomate, castraveți – 0,15% ( 4-5 l soluție/m² ) se aplică prin stropirea solului înainte de semănat sau plantat sau prin imersia rădăcinilor rasadurilor înainte de plantat în soluția de produs în concentrația corespunzătoare.
4. FOLPAN 80 WDG – pentru tomate, castraveți – 0,15% ( 4-5 l soluție/m² ) se aplică prin stropirea solului înainte de semănat sau plantat sau prin imersia rădăcinilor rasadurilor înainte de plantat în soluția de produs în concentrația corespunzătoare.
Pentru combaterea coropişniţei (GRYLLOTALPA GRYLLOTALPA ) se va folosi: COROCID SUPER – pentru tomate – 20 kg/ha; se aplică prin încorporare sau prin împrăștiere uniformă în benzi sau grămăjoare aplicate la baza plantei.
Pentru combaterea viermilor sârmă (Agriotes spp. ) se va folosi unul din produse:
1. COLUMBO – pentru tomate, castraveți, varză, ridichi, vinete – 12 kg/ha; se aplică prin încorporare în patul germinativ.
sau
2. TRIKA EXPERT- pentru tomate, vinete, ardei, castraveți, varzoase -10 – 15 kg/ha: se aplică în sol odată cu semănatul sau plantatul.
Pentru combaterea melcilor se va folosi unul din produse:
1. AGROSAN B – 15 kg/ha; se administreza pe sol fără încorporare.
sau
2. OPTIMOL – 5 kg/ha se administreza cu 7 zile înainte de semănat sau plantat.
sau
3. IRONMAX PRO – 7 kg/ha se administreza cu 7 zile înainte de semănat sau plantat.
Pentru combaterea nematozilor galicoli ( Meloydogine ) se va folosi unul din produse:
1. TERVIGO – pentru tomate, vinete, ardei, castraveți, dovlecei, pepeni galbeni, pepeni verzi – 5 l/ha;
Produsul se aplică prin irigare prin picurare imediat după plantarea rasadurilor ( în maxim 5 zile de la plantare cu repetarea tratamentului la 10-14 zile în funcție de presiunea de infestare.
sau
2. VELUM PRIME 400 SC – pentru tomate, vinete, ardei, castraveți, dovlecei, pepeni galbeni, pepeni verzi – 625 ml/ha; Produsul se aplică cu 1-3 zile înainte de plantarea rasadurilor pentru combaterea nematozilor ( Meloydogine) și făinarii ( Leveillula taurica, Sphaerotheca fuliginea și Erysiphe sp. ).
Produsul se aplică prin sistemul de irigare ( prin picurare ) după ce solul a fost udat în prealabil cu o cantitate minimă de 1-2 l apă/m².
Luați măsurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător.
Respectați cu strictețe normele de lucru cu produsele de protecție a plantelor, pe cele de securitate a muncii, de protecție a albinelor și a animalelor.
Citiți și respectați instrucțiunile și informațiile înscrise pe eticheta produselor de protecția plantelor.
Respectați prevederile legale privind depozitarea, manipularea și utilizarea ppp.
Pentru o mai bună informare accesați Ghidul pentru utilizarea în siguranță a ppp în exploatațiile agricole la adresa http://www.madr.ro/norme-de-eco-conditionalitate – în – domeniul-fitosanitar.html)
Pentru agenții de daunare avertizați, se vor utiliza doar produse de protecția plantelor (ppp) omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecția Plantelor, care sunt înregistrate în baza de date PEST – EXPERT, care poate fi accesată la adresa: http ://www.madr.ro, la secțiunea Fitosanitar – adresa web: https://aloe.anfdf.ro, utilizator – quest; parolă – guest.
Şef birou,
Stana Marius

Leave a Comment