Cum să plantezi căpșuni: reguli de plantare, hrănire și îngrijire

Căpșunile sunt unul dintre fructele preferate ale românilor, iar cu toții știm că cele din grădină sunt cele mai gustoase. Astfel, dacă îți dorești să ai rasaduri capsuni în grădina proprie sau chiar și pe balcon, am pregătit câteva sfaturi despre cum se plantează, cum hrănim și cum îngrijim căpșunii, astfel încât din rasaduri de capsuni să ne bucurăm de fructe delicioase.

Când plantăm răsadurile de căpșuni?

Trebuie să știm că  planta nu este una greu de întreținut, deoarece poate să reziste și  unor temperaturi mai mici. Temperatura de 10-25°C ar fi una ideală pentru cultivarea răsadurilor de căpșuni.

Pe piață și pe site-uri precum Gradinamax, putem găsi  mai multe soiuri categorisite în funcție de perioada la care acestea ating maturitatea: timpurii, mijlocii, sau târzii. Un alt factor care influențează data la care plantăm răsadurile de căpșuni ar fi spațiul în care dorim să le cultivăm:  spații închise precum serele și solariile  sau spații deschise precum grădina.

Următoarele perioade sunt optime:

  1.  Primăvara:  de la finalul lunii martie până la primele zile din aprilie
  2.  Vara: iunie-iulie
  3.  Toamna: în perioada  10 septembrie – 15 octombrie

Cum plantăm căpșunii?

Un prim pas ar fi să săpăm o groapă cu o adâncime de 15-20 de cm. În aceasta Vom introduce răsadul și bombe acoperit doar rădăcina cu pământ, iar apoi vom bătători pământul.  este foarte important să nu introducem răsadul prea în pământ deoarece există riscul ca acesta să putrezească.

Dacă dorim să plantăm mai multe răsaduri,  trebuie să ținem cont și de distanța dintre acestea. Astfel între două răsaduri  aflate pe rânduri diferite trebuie să existe o distanță de cuprinsă între 60-100 cm, iar între două răsaduri de pe același rând, aceasta trebuie să fie cuprinsă între 20-25 cm.

Cum hrănim și îngrijim căpșunii?

Ca la tata recoltei să putem culege multe căpșuni, nu este nevoie doar de un  răsad bun, ci trebuie să ținem cont și de anumite aspecte de îngrijire ale acestora. Metoda  de irigare cu rezultate cele mai bune este cea  prin picurare,  dar fără ca stropii de apă să ating frunzele sau fructele plantei.  Mai mult, pentru o producție optimă,  se recomandă utilizarea fertilizatorului potrivit soiului ales ne către tine.

One Thought to “Cum să plantezi căpșuni: reguli de plantare, hrănire și îngrijire”

  1. […] Căpșunile sunt unul dintre fructele preferate ale românilor, iar cu toții știm că cele din grădină sunt cele mai gustoase. Astfel, dacă îți dorești să ai rasaduri capsuni în grădina proprie sau chiar și pe balcon, am pregătit câteva sfaturi despre cum se plantează, cum hrănim și cum îngrijim căpșunii, astfel încât din rasaduri de capsuni să ne bucurăm de fructe delicioase. Când plantăm răsadurile de căpșuni? Trebuie să știm că  planta nu este una greu de întreținut, deoarece poate să reziste și  unor temperaturi mai mici.  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.