Ar trebui să-mi acopăr grădina de legume iarna?

La sfârșitul sezonului, când se apropie iarna, există câteva lucruri pe care le puteți face cu gradina de legume. Dacă vă faceți timp acum și pregătiți totul pentru iarnă, puteți economisi mult timp la începutul primăverii. Întrebarea pe care vi-o puneți este, desigur: “Ar trebui să-mi acopăr grădina de legume iarna?”

Răspunsul este: da. Ar trebui să vă acoperiți gradina de legume iarna cu mulci organic sau un fel de plastic precum o prelată. Acoperirea plantelor din gradină are multe beneficii, cum ar fi suprimarea buruienilor de la creștere, protejarea solului și a microbilor acestuia de îngheț și prevenirea potențialei eroziuni cauzate de topirea zăpezii.

Nu trebuie neapărat să vă acoperiți gradina de legume dacă preferați să nu o faceți. Cu toate acestea, indiferent dacă aveți paturi înălțate sau pământ plat gol, acoperirea grădinii cu mulci din plastic sau organic este o modalitate excelentă de a o ierna. În primăvara viitoare, va fi într-o formă mai bună și vă va economisi timp și efort.

Cum să acoperiți o gradină de legume pentru iarna?

 

  1. Scoateți ultimul din recoltă

 

Recoltați ultimul lot de legume și depozitați-l în siguranță.

 

  1. Tăiați toate plantele anuale și îndepărtați buruienile

 

Curățați-vă gradina de orice plantă pe care nu doriți să o găsiți acolo primăvara.

 

  1. Aplicați compost

 

Acum este un moment bun dacă doriți să aplicați compost pentru a vă îmbunătăți solul din gradină pe timpul iernii. Este că și cum ați aplica îngrășământ organic de iarnă în gradina de legume.

 

  1. Tăiați plantele perene

 

Aveți grija de orice plantă perene pentru a vă asigura că vor supraviețui iernii și sunt gata să încolțească din nou sezonul următor.

 

  1. Acoperiți-vă paturile de grădină

 

Aplicați folie antiburuieni Regalfermierul, acoperiți-vă paturile cu o prelată sau plastic sau semănați o cultură de acoperire.

 

Cu ce ar trebui să-mi acopăr grădina iarna?

 

Exista mai multe opțiuni de luat în considerare. Iată trei dintre ele:

 

În timpul iernii, puteți acoperi grădina cu mulci, o prelată, niște plastic sau chiar să semănați o cultură de acoperire la sfârșitul verii sau la începutul toamnei. Alegerea depinde de daca aveți legume perene, dacă doriți să îmbogățiți solul peste iarnă și de preferințele voastre personale.

 

1) Mulci

Există multe tipuri diferite de mulci din care să alegeți pentru a vă acoperi paturile grădinii de legume iarna. Adăugarea unui strat de mulci la suprafață ajuta solul să regleze temperaturile și umiditatea.

 

Unul dintre cele mai bune mulci pentru a acoperi paturile grădinii de legume în timpul iernii sunt frunzele. Un strat gros de mulci mărunțit de frunze peste paturi servește drept acoperire perfectă. Vă ajută la suprimarea buruienilor în creștere, la reținerea umidității și la îmbogățirea solului pe măsură ce acesta se descompune în timp. De asemenea, încurajează organismele benefice ale solului.

 

Alte tipuri de mulci organice populare folosite că acoperire de iarna sunt paiele, așchiile de lemn, rumegușul și ace de pin.

 

  • Prelată sau plastic

 

Acoperirea patului grădinii de legume cu material de prelată sau plastic va ucide în principal buruienile existente și va împiedica creșterea semințelor încolțite. În primăvară, va trebui pur și simplu să o îndepărtați, să introduceți niște compost în sol și veți fi gata să plantați plantele pentru noul sezon.

 

Deși mulciul anorganic nu îmbogățește solul, totuși ajută la reducerea pierderilor de apa, prevenind eroziunea solului și inhibând buruienile.

 

  • Cultura de acoperire

 

Ați putea acoperi paturile de grădină de legume cu o plantă de acoperire pentru iarnă, că a treia opțiune. Sfârșitul verii și începutul toamnei sunt momente bune pentru a semănă culturi de acoperire precum secara de iarnă, mazicul sau trifoiul.

 

Rădăcinile acestor plante ajuta la minimizarea eroziunii solului, la descompunerea zonelor compactate și la creșterea totala a materiei organice din paturile grădinii voastre. Plantele de acoperire adaugă nutrienți solului și îl îmbogățesc cu carbon din atmosferă.

 

În general, se recomanda însămânțarea culturilor de acoperire cu aproximativ 4 săptămâni înainte de primul îngheț. Astfel, frunzele au timp să crească și să protejeze solul de vremea rece și zăpadă.

 

Plantele perene supraviețuiesc cel mai bine atunci când sunt tăiate și apoi acoperite cu mulci la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii. Mulciul va pastra iarna umiditatea și va izola sistemul radicular. Cel mai bine este să aplicați mulci după ce pământul este ușor înghețat, astfel încât acesta vă rămâne ferm și vă menține rădăcinile umede.

 

Dacă aveți sol gol, fară plante în timpul iernii, cel mai bine este să-l acoperiți imediat după primul îngheț. A lăsa înghețul să intre în stratul superior, vă ucide unii dăunători și boli și ajută la prevenirea eroziunii. Acoperirea acestuia pentru perioada iernii vă proteja microbii esențiali din sol.

 

Culturile acoperite ar trebui să fie semănate cu aproximativ 4 săptămâni înainte de prima dată de îngheț pentru zona. În acest fel, plantele au timp să crească și să dezvolte frunze înainte de a atinge temperaturile de îngheț. După ce recolta are câțiva centimetri înălțime, le puteți mulci și cu frunze pentru un pic de protecție suplimentară.

La fel că orice alt pat de gradina, și paturile înălțate pot beneficia foarte mult de o folie de plastic iarna. Vă asigura suprimarea creșterii buruienilor, protecția împotrivă înghețului pentru microbii benefici din sol și prevenirea eroziunii cauzate de ploaia de iarna, vânt și topirea zăpezii.

 

Acoperirea paturilor de gradină înălțate cu o husă este esențială pentru a le menține sănătoase și în formă până în primăvara viitoare. Iți vei mulțumi în sezonul următor. Chiar dacă ai putea să faci fără, cu siguranță ar trebui să vă acoperiți gradina de legume iarna. Indiferent daca aveți paturi plate sau paturi înălțate, plante perene care supraviețuiesc iernii sau pământ gol, acoperind grădina pe iarnă vă va aduce numai beneficii.